Троице-Сергиева лавра

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поглед на манастирот

Троице-Сергиева лавра (руски: Троице-Сергиева лавра) е лавра и важен руски манастир, духовен центар на Руската православна црква. Манастирот се наоѓа во градот Сергиев Посад, на околу 70 km североисточно од Москва на патот што води до Јарослављ, и моментално е дом на над 300 монаси.

Манастирот бил основан во 1337 од страна на еден од најпочитуваните руски светци, Сергеј Вороњешки, кој изградил дрвена црква во чест на Света Троица на ридот Маковец.