Трновска патријаршија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Храмот Вознесение Господово, седиште на Трновската патријаршија

Трновска патријаршија (бугарски: Търновска патриаршия) е името на независната Бугарска православна црква во периодот од 1235–1393.

Историја[уреди | уреди извор]

Откако браќата Иван Асен I и Петар IV[1] го обновиле Бугарското царство во 1185 година презеле чекори за обновување на автокефалната бугарска црква.[2] Како резултат на успешното востание во 1185/1186, биле поставени темелите на Второто Бугарско Царство со седиште во Трново. Следејќи го принципот на Борис I дека суверенитетот на државата е нераскинливо поврзан со автокефалноста на Црквата, двајцата браќа веднаш презеле чекори за обновување на Бугарската патријаршија. Најпрво тие основале независна архиепископија во Трново во 1186. Борбата за признавање на архиепископијата според канонскиот ред и издигнување на ранг на патријаршија траела речиси 50 години.[3]

Прв трновски патријарх бил Јоаким I.[4] Последен патријарх кој престојувал во Трново бил Евтимиј Трновски кој бил испратен во егзил од Османлиите откако го зазеле градот во 1393 година.[5]

Трновски патријарси[уреди | уреди извор]

Титула Примат Години Седиште
Трновски патријарх (1235–1393)
Патријарх Свети Јоаким I 1235–1246 Трново
Патријарх Висарион ок. 1246 Трново
Патријарх Василиј II 1246–ок. 1254 Трново
Патријарх Василиј III ок. 1254–1263 Трново
Патријарх Јоаким II 1263–1272 Трново
Патријарх Игнатиј 1272–1277 Трново
Патријарх Свети Макариј 1277–1284 Трново
Патријарх Јоаким III 1284–1300 Трново
Патријарх Доротеј 1300–ок. 1315 Трново
Патријарх Роман ок. 1315–ок. 1325 Трново
Патријарх Теодосиј I ок. 1325–1337 Трново
Патријарх Јоаникиј I 1337–ок. 1340 Трново
Патријарх Симеон ок. 1341–1348 Трново
Патријарх Теодосиј II 1348–1363 Трново
Патријарх Јоаникиј II 1363–1375 Трново
Патријарх Свети Евтимиј 1375–1393 Трново

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. bok.at
  2. Bulgarian Orthodox Church
  3. Parry, Ken (2010-05-10). The Blackwell Companion to Eastern Christianity (англиски). John Wiley & Sons. стр. 52–3. ISBN 978-1-4443-3361-9.
  4. bg-patriarshia.bg Архивирано на 25 март 2016 г.
  5. Parry, Ken (2010-05-10). The Blackwell Companion to Eastern Christianity (англиски). John Wiley & Sons. стр. 53–4. ISBN 978-1-4443-3361-9.