Прејди на содржината

Три мечки (цртан филм, 1958)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Три мечки е советски цртан филм од 1958 година, во студиото Сојузмултфилм. Режисерот Роман Давидов ја снимил руската народна приказна која ја прераскажал Лав Толстој .

Девојчето Варварушка не ја слушала нејзината баба, отишла во шумата по печурки и таму се изгубила. Таа пронашла колиба во шумата. Во таа колиба живееле три мечки, кои тој ден не биле во куќата. Мечокот собирал дрва за огрев, мечката собирала малини, а малото мече си играло и јадело малини. Варварушка влегла во колибата и видела маса и три столици, на масата - три чинии. Девојчето јадело од кашата, се нишало во малиот стол и го скршило. Тогаш видела три кревети - голем, помал и уште помал. Скокнала на големиот кревет, па на следниот а на малиот легнала и заспала. Наскоро сопствениците се вратиле дома. Виделе неред на масата и скршен стол. Малото мече во својот кревет го нашло девојчето како спие и вреснало. Варварушка се разбудила, ги видела мечките и многу се уплашила, скокнала низ прозорецот и се упатила дома.[1]

Креатори

[уреди | уреди извор]
 • Сценарист и текст - Лев Позднеев
 • Директор - Роман Давидов
 • Асистент на режисер и аниматор - Лев Попов
 • Уметник - Вадим Курчевскиј
 • Оператор - Јосиф Голомб
 • Композитор - Јури Николиски
 • Инженер за звук - Георгиј Мартињук
 • Куклите и украсите ги изработи ликовната работилница на студиото „Сојузмултфилм“
 • Под водство на Ч. уметник: Роман Гуров
 • Директор на сликата - Нејтан Битман

За цртаниот филм

[уреди | уреди извор]

Скоро 20 години, Роман Давидов работел како аниматор со водечки режисери на студиото. И тогаш, како и многу мајстори, тој направил природен чекор во режијата. Неговото деби - куклениот филм „Балада за масата“ (1956) и истата година - „Колобок“ , во 1958 година - "Три мечки". Се забележува дека сите негови страсти се испреплетени во бајките - националната историја и култура, интелигентни и светли ликови на „зверови“.

Наталия Венжер «Наши мультфильмы»

Во тоа време, производството на обемни цртани филмови веќе било развиено на прилично високо ниво - за тоа сведочат делата на режисери како Владимир Дегтјарев („Чудесниот бунар“, 1956; „Убавината на убавицата“, 1958), Анатолиј Каранович и Роман Качанов („Вљубен облак“, 1959), Роман Давидов (Колобок, 1956; Три мечки, 1958).

ДВД-изданија

[уреди | уреди извор]
 • Во 2005 година била објавена колекција на цртани филмови на ДВД „ Бабини приказни 4“ Сојузмултфилм. Дистрибутер: Видео SOYUZ. Колекцијата вклучувала:

„Колобок“ (1956), „Три вреќи со трикови“ (1954), „Тројца дрвосечачи“ (1959), „Три мечки“ (1958), „Чиј шишарки се во шумата? "(1965), "Различни тркала"(1960),„ Машенка и мечка"(1960)," Живееше кај баба ми коза"(1983), "Медењаци"(1993).[2]

 • Во 2005 година била објавена збирка цртани филмови на ДВД „ Михал Потапич “ Сојузмултфилм. Дистрибутер: Крупен план. Колекцијата вклучувала:

„Две алчни мечиња“ (1954), „ Мече “ (1955), „Дедо и внуки“ (1950), „Три мечки“ (1958), „Чичко Миша“ (1970), „Генерал Топтигин“ (1971), „Врвови и корени“ (1974), „Мечка - нога од вар“ (1984), „Машенка“ (1992).[3]

Поврзано

[уреди | уреди извор]

Од септември 2010 година во Библиотеката за кинематографија именувана по С.М. Ајзенштајн се одржало предавања и проекции посветени на 100-годишнината од смртта на Лав Николаевич Толстој. Како дел од циклусот „Лав Толстој и кинематографија. Првиот век на адаптации на екранот “, претстава за руска анимација заснована врз делата на Л. Н. Толстој:

 • 1. „Застрелан“, 2003, „Класика“, Маријана Новогрудок,
 • 2. „Три мечки“, 1958 година, „Сојузмултфилм“, Роман Давидов,
 • 3. „Лебеди“, 1983 година, ДО „Екран“, Маријана Новогрудок,
 • 4. „Скок“, 1980 година, филмско студио Свердловск, Галина Тургенева,
 • 5. „Три мечки“, 1984 година, ДО „Екран“, Аида Зјабликова,
 • 6. „Фати, риба!“, 1983 година, филмско студио Свердловск, Галина Тургенева,
 • 7. „Филипок“, 1982, Д.О „Скрин“, Розалија Зелма.[4]
 1. Советские художественные фильмы : Аннотир. каталог. Т. 4: (1958—1963) /ред. Пиотровский, К.П.; Глаголева, Н.А. и др. // Всесоюз. гос. фонд кинофильмов. — Москва : Искусство, 1968. — 824 с. C. 121.
 2. DVD «Бабушкины сказки 4»
 3. DVD «Михал Потапыч»
 4. Лев Толстой в анимации 24.11.2010

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]