Три мали прасиња

Од Википедија — слободната енциклопедија

Три мали прасиња е една од најпопуларните детски бајки. Заплетот на Трите прасиња доаѓа од англискиот фолклор; книжевните верзии на Трите прасиња се познати уште од 19 век и се вклучени, особено, во книгата Nursery Rhymes and Nursery Tales, објавена во Лондон во 1843 година од Џејмс Холивел-Филипс.

Заплет[уреди | уреди извор]

За разлика од неговите невнимателни помлади браќа, постарата свиња (во верзијата на Михалков, имињата на свињите се Ниф-Ниф, Нуф-Нуф и Наф-Наф) има завидна предвидливост. Не штедејќи напор, тој си гради вистинска камена куќа (додека браќата се ограничија на слама и дрвена колиба). И кога злобниот предавник Волк, гладен за свежо свинско месо, лесно ги уништува живеалиштата на Ниф-Ниф и Нуф-Нуф, куќата на Наф-Наф е таа што станува сигурна зграда за сите три прасиња.

Поучниот дел од народната приказна - дека напорната работа и напорната, темелна работа се исплатат, додека мрзеливоста и несериозното невнимание создаваат проблеми - е задржан, но искривен. Прасињата кои живеат во куќи од слама и дрво не се јадат како во оригиналот, но можат да се спасат во камената куќа на третото прасе. И волкот не умира тука, туку едноставно е попарен.

Филмски адаптации[уреди | уреди извор]

  • Трите мали прасиња (САД, 1933)
  • „Бим, Бам, Бом и Волкот“ - (куклена претстава, СССР, 1974 година)
  • „Третото мало прасе“ (Приказни од криптата (ТВ серија)) (сезона 7, епизода 13, 19 јули 1996 година)
  • „Три мали прасиња“ (3D-цртан филм, Русија, 2002 година)
  • „Кажи ми приказна“ - (Резамислена модерна верзија на „Три мали прасиња“, ТВ серија, 2018 година)

Врски[уреди | уреди извор]