Три круни

Од Википедија — слободната енциклопедија
Три круни
Помалите краци на Шведска
Трите круни на градското собрание на Стокхолм

Три круни (шведски: tre kronor) е националниот амблем на Шведска, присутен во грбот на Шведска и составен од три жолти или позлатени коронети наредени два горе и една долу, поставени на сина позадина.

Амблемот често се користи како симбол на официјалната државна власт од страна на Монархијата, Риксдагот, Владата на Шведска и шведските амбасади ширум светот, но исто така се појавува и во други помалку формални контексти, како што е шведската државна репрезентација за хокеј на мраз за мажи, кои го носат симболот на нивните џемпери и затоа се нарекуваат „Три круни“, и на врвот на градското собрание на Стокхолм (изградено 1911 – 1923 година). Трите круни се користат и како кружна ознака на воените авиони на шведските воздухопловни сили и како знак на шведската воена опрема воопшто, а исто така и на униформите и возилата на шведската полиција.

Поради нивното скандинавско потекло, Трите круни се исто така помалку познати одлики во кралскиот грб на Данска, каде што може да се наведат како „знак на синдикатот“.

Потекло[уреди | уреди извор]

Едно од неколкуте, претходни, традиционални објаснувања сугерира дека Албрект од Мекленбург (1338–1412), кој владеел со Шведска 1364–89, го донел симболот од Германија како знак на неговото владеење со Шведска, Финска и Мекленбург. Освен фактот дека Финска во тоа време не се сметала за земја сама по себе, оваа теорија, сепак, била побиена со подоцнежните истражувања, имено, најавата во 1982 година за откривањето на фриз во Авињон во јужна Франција, се проценува дека датира од 1336 година. Фризот е насликан за меѓународниот конгрес предводен од папата и ги содржи симболите на сите земји-учеснички, вклучително и Шведска. Ова откритие сугерира дека симболот бил воведен не подоцна од претходникот на Албрект, Магнус Ериксон (1316–74).

Употребата на трите круни како хералдички симбол на Шведска е посведочена, во Нордиската семејна книга, до крајот на 13 век, трите круни најпрво ѕвонеле на штитот на Магнус Ладулас (1240-1290), а подоцна се појавија на монетите на Магнус Ериксон (1316-1374).[1]

Рана шведска хералдика[уреди | уреди извор]

Модерен Голем грб на Шведска

Првиот грб на Шведска од 13 век прикажува златен лав на позадина со брановидни сини и бели дијагонални линии (во блазоните, „свиткано брановидно Аргент и лазур, лав или“).[2] Сè уште е дел од сегашниот поголем грб на Шведска, кој се наоѓа на четвртина помеѓу грбот на лавот и трите круни. Со оглед на тоа што лавот и круните повремено се интерпретирале како грб на провинциите Геталанд и Свеланд, соодветно, лавот порано, погрешно, бил наречен „Гота лав“.[2]

Употреба од скандинавските синдикати[уреди | уреди извор]

Сојузот на Магнус Ериксон[уреди | уреди извор]

Магнус често ги користел симболите, веројатно за да ги означи своите три кралства; Шведска, Норвешка и Сканија. Во средината на 14 век, тешките финансиски проблеми на соседна Данска предизвикале поголемиот дел од земјата да им биде заложен на германските принцови, првенствено Герхард III и Џон III.[3] Бидејќи данскиот крал бил принуден на егзил во 1332 година, данскиот надбискуп во Лунд побарал Магнус да стане крал на сканиските провинции на Данска. Магнус го откупил пионот од Јован III и положил заклетва како крал на Сканија истата година.[4] Бидејќи тој исто така имал амбиции да го откупи остатокот од Данска,[5] круните го одбележале неговото достоинство како крал на три царства.

Иако Данска била реконсолидирана под кралот Валдемар Атердаг во 1340 година и ја вратила својата територија, а Норвешка ја напуштила унијата со Шведска во 1380 година, последователните шведски кралеви продолжиле да го користат синдикалниот грб со трите круни. Алтернативна, помалку добро поддржана теорија сугерира дека трите круни се трите кралства во традиционалната титула на шведскиот крал, кралот на Швеѓаните, Готите и Вендовите.[6] (од кои двете последни ги одржа во конкуренција со данскиот крал). Швеѓаните-Готите-Венди претставуваат навремена ре-интерпретација на веќе добро воспоставениот амблем од петнаесеттиот век.

Калмарска унија[уреди | уреди извор]

Печат на Ерик од Померанија

Кога Калмарската унија, личен сојуз меѓу Данска, Норвешка и Шведска, бил воспоставена од страна на кралицата Маргрета I во 1397 година, симболот на трите круни се вратиле на неговата употреба како симбол на обединувањето на трите царства. Така, нејзиниот наследник, Ерик од Померанија користел грб распореден меѓу грбовите на Данска (три сини лава на златен штит), Норвешка (златен лав со секира на црвен штит) и Шведска (златен лав на сини и бели брановидни ленти) плус синдикалната ознака со трите златни круни на синиот штит,[7] што е случај и за следните синдикални кралеви во 15 век.[8]

Употреба во пост-Калмараската унија Шведска[уреди | уреди извор]

Заоблени шведски воздухопловни сили

Бидејќи трите круни биле користени во Шведска меѓу синдикатите, и кралот Карл Кнутсон Бонде кој периодично ја извлекувал Шведска од Калмарската унија и кралот Густав Васа кој го прекинал во 1521 година, ги користеле круните - на четвртина со лавот - како симбол на Шведска,[9] и тоа е случај до денес. Од 15 век, круните се сметаат за „главни“ краци на Шведска [2] и затоа можат да се користат независно како помал грб на земјата.

Познато е дека симболот бил поставен на моќната централна кула на замокот Тре Кронор (Три круни) во Стокхолм, уништен од пожар во 1697 година, не подоцна од почетокот на 16 век.

Конфликтот на трите круни[уреди | уреди извор]

Кралските краци на Данска. Верзија која се користи од 1972 година.

Во 1550-тите, шведскиот крал Густав Васа открил дека данскиот крал Кристијан III ги додал трите круни на својот грб.[8][10] Бидејќи трите круни биле шведски симбол од 14 век и биле користени од данските монарси само за време на Калмарската унија, Густав ја протолкувал употребата на симболот од страна на Кристијан III како знак на намера да ја освои Шведска и да ја воскресне унијата.[10] Кристијан возвратил дека со оглед на тоа што монарсите на унијата ги користеле трите круни, симболот сега им припаѓал на двете кралства и затоа тој имал право исто како и шведскиот крал да го користи.[10]

Во Шведска, од друга страна, Трите круни се сметале за исклучиво шведски симбол; ова довело до долготраен дипломатски конфликт меѓу двете земји, таканаречениот конфликт на три круни со Шведска, обвинувајќи ја Данска за империјализам користејќи шведски симбол, и Данска обвинувајќи ја Шведска за монополизирање на употребата на симбол на скандинавската унија.

Овој конфликт одигра улога на избувнувањето на Северната седумгодишна војна во 1563 година. На почетокот на 17 век конфликтот бил решен со тоа што на двете земји им било дозволено да ги користат трите круни во нивните грбови,[8] иако во Данска имало помалку истакнато место во штитот и официјално се нарекувал хералдичко потсетување на поранешниот Калмарски сојуз.[11] Данска ја има оваа практика од 1546 година, практика која Шведска ја оспорува до 1613 година[11]

Друга употреба во Данска[уреди | уреди извор]

Името „Tre Kroner“, Три круни, се користи и во Данска. Во текот на 17, 18 и 19 век, кралската данска морнарица честопати ги именувала своите бродови по ознаките на грбот на данскиот монарх, а морнарицата, следствено, често имала брод именуван по Трите круни. Оваа практика, пак, го позајмила името на поморската тврдина Трекронер[12] чувajќи го пристаништето во Копенхаген, данската престолнина. Исто така, тоа било името на голем број фарми, поради што новиот градски кварт во Роскилде го добил името „Трекронер“ од една таква фарма.

Други три дизајни на круни[уреди | уреди извор]

Знамето на Виборг (Русија), со три круни
Историски грб на Галиција (Источна Европа)

Некои хералдички прикази надвор од Шведска, исто така, вклучуваат дизајни на тројна круна. Некои од значајните од овие употреби се дискутирани подолу.

Во оклопот на централна и источна Европа[уреди | уреди извор]

Историскиот регион Галиција, сега поделен меѓу Полска и Украина, под австроунгарска власт имал како грб син штит со три златни круни како дел од дизајнот. Се вели дека круните ја претставуваат Лодомерија, историска провинција која била обединета со Галиција, додека самата Галиција била претставена со црната врана.[13]

Во француски и германски оклоп[уреди | уреди извор]

Грб на Свети Вартелемеј

Амблемот на Хенри III од Франција бил „Manet ultima coelo“ со три круни.[14]

Францускиот карипски остров Свети Вартелемеј бил шведска колонија помеѓу 1784 и 1878 година, а грбот на островот ги вклучува трите круни како дел од дизајнот.

Германските градови Отерфинг и Тегернзе во Баварија ги користат трите златни круни на синиот дизајн на нивните грбови.

Во ирскиот оклоп[уреди | уреди извор]

Знамето на Мунстер, Ирска

Практично идентична со трите круни на Шведска е онаа на грбот и знамето на провинцијата Мaнстер, регион на југозапад од Ирска. Како и шведскиот модел, тој се состои од две круни над и една долу. Овие ги претставуваат трите големи војводства на покраината, Дезмонд, Ормонд и Томонд. Дизајнот се користел како знаме на владеењето на Ирска помеѓу 1171-1541 година по норманската инвазија на Ирска додека не се замени со знамето на Кралството Ирска.

Во англискиот оклоп[уреди | уреди извор]

Амблем на три круни во парохиската црква Саксмундхам, Сафолк, Англија
Знамето на Источна Англија
Спомен на источните Англичани кои загинаа за време на Првата светска војна во станицата на улицата Ливерпул. Меморијалот, подигнат од Лондонското друштво на источноангличани, го прикажува знамето

Штитот од три златни круни, поставени две над една, на сина позадина, се користи како симбол на Источна Англија со векови. Грбот бил припишан од средновековните гласници на англосаксонското кралство Источна Англија и династијата Вуфингас која владеела со него. Знамето на источноанглискиот крал и светец, маченикот Едмунд се состои од три златни круни на сино поле ( Азур, три круни или ),[15] Источноанглиското знаме како што е познато денес било предложено од Џорџ Хенри Лангам и усвоен во 1902 година од Лондонското друштво на источноанглијци (основано во 1896 година). Ги надградува трите круни во син штит на крстот на Свети Георгиј.

Трите круни се појавуваат, врежани во камен, на крстилницата (околу 1400 година) во парохиската црква во Саксмундхам[16] и на тремот од 15 век на црквата Вулпит, двете во Сафолк.

Амблемот на три круни е евидентен во источноанглиската локална хералдика; тие се појавуваат во амблемот на бискупијата Ели и округот Бури Сент Едмундс каде што круните се прикажани прободени со стрели за да го претстават мачеништвото на Свети Едмунд. Тие исто така биле вклучени во амблемот на поранешниот совет на округот Остров Ели, округот Колчестер и Универзитетот во Источна Англија.

Дизајнот со три круни е грбот на градот Кингстон на Хул, големо пристаниште во Јоркшир, но овој дизајн ги гледа трите круни наредени вертикално и се однесува на Кралската повелба од 1299 година. Амблемот го користат градскиот совет и двата тима од градската рагби лига.

Во литературата, грбот на легендарниот крал Артур, исто така, често се дава како лазур со три златни круни.[17] Навистина, Британија вклучуваше три царства, Логрес (Англија), Камбрија (Велс) и Алба (Шкотска).

Универзитето Оксфорд ги користи како свој амблем трите златни круни на сино придружени со отворена книга. Потеклото на трите круни не е точно познато, но може да се однесува на амблемот на Томас Кренли, управник на Њу колеџ помеѓу 1389 и 1396 година.[18]

Две англикански епархии во Англија го користат амблемот со три круни; Ели (гули три војводски коронети два над еден или) и Бристол (самурни три круни наредени во бледо или слично на градот Хул).[19]

Првиот корпоративен грб бил доделен во 1439 година на компанијата Дреперс во Лондон со три тројни круни. Три круни го формираат и логото на Coutts, приватните банкари со седиште во Лондон, но во овој случај дизајнот се состои од една круна на врвот, со две подолу.

Во шкотскиот оклоп[уреди | уреди извор]

Грб на началникот на кланот Артур

Грбот на началникот на кланот Грант ги прикажува трите златни круни на црвена позадина (гули, три антички круни или). Претходно е забележано дека биле три златни круни на сина позадина (лазур, три круни или).[20] Оружјето на Грант ја формираше основата на грбот на Грантаун-он-Спеј, кој беше основан на земјата на кланот во 1765 година.

Грбот на началникот на кланот Артур (или кланот Мекартур) ги користи трите златни круни на сино (лазур, три антички круни или)[21]

Во шпанскиот оклоп[уреди | уреди извор]

Грб на Буриана

Трите златни круни на синиот дизајн се појавуваат на грбот на шпанскиот град Буриана во Валенсијанската заедница, но, како и Coutts & Co, се распоредени еден над два наместо два на еден. Круните овде се однесуваат на фактот дека во 1901 година, кралицата на Шпанија, Марија Кристина од Австрија, му ја дала на градот титулата град и бил крунисан трипати.[22]

Во современите трговски марки[уреди | уреди извор]

Детал од Крајслер Њу Јоркер од 1965 година, кој го покажува симболот со три круни на задниот дел.

Симбол со три круни користел Крајслер на некои од неговите модели на Њујоркер во 1960-тите. Симбол за врвниот модел на марката, круните беа поставени во низа на задниот дел на возилото и една над друга напред. Во текот на 1980-тите и 1990-тите, Brøderbund Software користел стилизирана варијанта на симболот.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Westrin, Theodor, уред. (1916). Nordisk familjebok: konversationslexikon och realencyklopedi. Bd 23 (шведски) (New, rev. and richly ill.. изд.). Stockholm: Nordisk familjeboks förl. стр. 398. Посетено на 2012-09-19.
 2. 2,0 2,1 2,2 Cristian Fogd Pedersen (1970). „Sverige“. Alverdens flag i farver (дански). Copenhagen: Politikens Forlag. стр. 138. ISBN 87-567-1143-3.
 3. Sten Carlsson, Jerker Rosén (1962). „Från rikssamling till nordisk union“. Svensk Historia (шведски). Stockholm: Bonniers. стр. 200.
 4. Sten Carlsson, Jerker Rosén (1962). „Från rikssamling till nordisk union“. Svensk Historia (шведски). Stockholm: Bonniers. стр. 200–201.
 5. Sten Carlsson, Jerker Rosén (1962). „Från rikssamling till nordisk union“. Svensk Historia (шведски). Stockholm: Bonniers. стр. 201.
 6. Rune Lindgren (1992). „Varifrån härstammar Tre Kronor-symbolen?“. Gamla stan förr och nu (шведски). Stockholm: Rabén & Sjögren. стр. 17. ISBN 91-29-61671-9.
 7. Sven Tito Achen (1972). „Sverige“. Alverdens heraldik i farver (дански). Copenhagen: Politikens forlag. стр. 216. ISBN 87-567-1685-0.
 8. 8,0 8,1 8,2 Sven Tito Achen (1972). „Sverige“. Alverdens heraldik i farver (дански). Copenhagen: Politikens forlag. стр. 217. ISBN 87-567-1685-0.
 9. Sven Tito Achen (1972). „Sverige“. Alverdens heraldik i farver (дански). Copenhagen: Politikens forlag. стр. 216–217. ISBN 87-567-1685-0.
 10. 10,0 10,1 10,2 Lavery, Jason (2002). Germany's Northern Challenge: The Holy Roman Empire and the Scandinavian Struggle for the Baltic, 1563-1576. Boston, MA: Brill. стр. 10.
 11. 11,0 11,1 „Det kongelige våben [The Royal Arms]“. Website of the Danish Monarchy. Архивирано од изворникот на 2015-04-27. Посетено на 13 May 2014.
 12. „Trekroner Fort“. Архивирано од изворникот на 2016-09-28. Посетено на 2021-11-08.
 13. „Galicia - Heraldica“. heraldica.org. Посетено на 28 January 2014.
 14. Nuccio Ordine, Trois couronnes pour un roi, La devise d'Henri III et ses mystères, Les Belles Lettres, 2011, ISBN 978-2-251-34700-4
 15. Perrin, W.G. (1922). British Flags. Cambridge: Cambridge University Press.
 16. „About Saxmundham – The Parish Church“. Saxmundham.org. Архивирано од изворникот на 2020-02-24. Посетено на 2016-04-19.
 17. Illustration des Neuf Preux, parchment 209 f., in Th. de Saluces, Le Chevalier errant, Manuscrits français 12559, folio 125, Bibliothèque Nationale de France, Paris, ca. 1403-1404.
 18. „Oxford University Archives“. www.oua.ox.ac.uk. Посетено на 30 March 2013.
 19. „Ecclesiastical Heraldry of the United Kingdom“. Heraldry of the World. Посетено на 6 April 2015.
 20. McAndrew, BA (2006). Scotland's Historic Heraldry. Woodbridge: Boydell Press. ISBN 9781843832614., pp. 462-463.
 21. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2021-11-08. Посетено на 2021-11-08.
 22. „Burriana (Castellón) Pueblas de España“ (шпански). Архивирано од изворникот на 2014-08-07. Посетено на 19 September 2013.