Три вреќи со трикови (цртан филм)

Од Википедија — слободната енциклопедија

„Три вреќи трикови“ е советски цртан филм од 1954 година. Филмот е екранизацја на украинска народна приказна, за лукавата лисица која го измамила наивниот еж да влече зрело грозје од градината за неа, но на крајот ја фатиле.

Креатори[уреди | уреди извор]

Сценарио Зинаида Филимонова
Режисери Петар Носов, Олга Ходатаева
Дизајнер на производство Надежда Строганова
Аниматори: Владимир Арбеков, Лев Попов, Фаина Епифанова, Борис Бутаков, Лидија Реццова, Дмитриј Белов, Мстислав Купрач
Декоратори Г. Невзорова, Вера Рогеро
Композитор И. Болдирев
Оператор Е. Ризо
Инженер за звук Георги Мартињук
Асистент на уметник И. Курапова
Технички асистент Г. Бродскаја
Асистент за инсталација И. Фирсова. Улогите ги толкувала: Џулија Јулскаја - Еже.

Синхронизација[уреди | уреди извор]

Во 2001 година, цртаниот филм бил обновен и преозвучен од Студио АС ДОО и Детски Сесија 1 ДОО. Во новата верзија, фонограмот бил целосно заменет, современи глумци биле вклучени во повторното озвучување, податоците за инженерот за звук и гласните глумци биле заменети во најавите. Сихронизацијата била исклучително негативно сфатена и од мнозинството гледачи и од членовите на професионалната заедница.[1].

Видео изданија[уреди | уреди извор]

Цртаниот филм бил објавен на видео во системот ПАЛ. Во средината на 1990-ти години, цртаниот филм бил објавен на видео ленти во колекцијата VHS „Најдобрите советски цртани филмови“ Студио PRO видео. Исто така, во средината на 1990-ти години, цртаниот филм бил објавен на VHS од студиото Сојуз во колекција цртани филмови од студиото Сојузмултфилм.

Наводи[уреди | уреди извор]