Три вреќи лаги

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Три вреќи лаги - збирка македонски народни приказни, собрани од Марко Цепенков. Книгата е објавена во 1967 година од издавачката куќа „Мисла“ од Скопје.

Содржина[уреди | уреди извор]

Збирката ги содржи следниве приказни:[1]

 • „Момчето што сакаше да учи женските ѓаолштини“
 • „Праведна судбина на еден кадија со еден сиромав“
 • Царо што бараше разумна девојка да земит“
 • Ум имам пари немам“
 • „Три вреќи лаги“
 • „Не за кого је печено, ами за кого је речено“
 • „Умот и к'сметот“
 • „Човекот со к'сметот во шупливата цреша“
 • „Верните кучиња на грешка отепани“
 • „Мајката што си отру сина си“
 • „Вези моме, не вези, мртов ти е к'сметот“
 • „Трите момчиња, царот и к'сметот“
 • „К'сметлијата што се сторил цар“
 • „Праведниот чоек што го обесил царо на трипати и се скина ортомата“
 • „Филозофот и еќимот“
 • „И пајаго бил создаден од бога да праи добрина“
 • „Чоеко што милуаше правината и отиде да бара праведен судија во друго царсто и го најде“

Технички податоци[уреди | уреди извор]

Книгата, со обем од 100 страници, е објавена во рамките на библиотекатаКолибри“. Корицата на книгата е дело на Никола Манев, а коректурата ја направил Владо Додовски. Книгата е отпечатена во печатницатаКиро Димитровски-Дандаро“ од Битола, во тираж од 20.000 примероци.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Марко Цепенков, Три вреќи лаги. Скопје: Мисла, 1967.
 2. Марко Цепенков, Три вреќи лаги. Скопје: Мисла, 1967.