Три Свети крала

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Bartolomé Esteban Murillo - Adoration of the Magi - Google Art Project.jpg

Трите Свети крала или Свети Маги, односно Балтазар, Мелкиор и Гашпар се кралеви кои дошле да се поклонат на Исус во моментот кога тој се родил. Според Евангелието на Матеј тие дошле источно од Ерусалим. Тие ја следиле ѕвездата која блескала над Витлеем. Во Ерусалим кралевите биле испратени од страна на Ирод кој сакал да му кажат каде се родил Исус за да може да го убие. Кога го пронашле тие му подариле три подароци: Темјан, злато и маст. По ова, Господ им наредил да не се враќаат во Ерусалим туку да си одат во нивните земји.

По смртта на кралевите нивните реликви биле однесени во Константинопол по кое истите биле пронајдени од страна на Света Елена. Во следните векови истите биле пренесени најпрвин во Милано, а подоцна и во Келн каде што се наоѓаат и денес. Мелкиор е заштитник на патниците, а Балтазар заштитник на болните од епилепсија.