Трицикличен антидепресив

Од Википедија — слободната енциклопедија
Трицикличен антидепресив
Класа на лек
Хемиската структура на прототипскиот и првиот трицикличен антидепресив на пазарот, имипрамин. Можат да се забележат трите прстени.
Надворешни врски
MeSHD000929

Трицикличните антидепресиви (ТЦА) се хемиски соединенија кои во прв ред се користат како антидепресиви. ТЦА првпат биле откриени во раните 1950-ти и пласирани на пазарот подоцна во истата деценија.[1] Наречени се според нивната хемиска структура, која содржи три прстени на атоми. Тетрациклични антидепресиви (ТеЦА), се сродна група на антидепресивни соединенија, кои содржат четири прстени на атоми.

Список на ТЦА[уреди | уреди извор]

ТЦА кои предимно го инхибираат репреземањето на серотонин (10 пати повеќе од она на норепинефрин):

ТЦА кои предимно го инхибираат репреземањето на норепинефрин (10 пати повеќе од она на серотонин):

Наводи[уреди | уреди извор]