Трите доби на жената (Климт)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Трите доба на жените
See adjacent text.
Творец Густав Климт
Година 1905
Димензии 180 см × 180 см
Место Национална галерија на модерна уметност, Рим

Трите доба на жените е слика која е завршена во Австрија во 1905 година од Густав Климт, симболистички сликар и еден од најистакнатите членови на движењето Виенска сецесија[1].

Сликата беше изложена за време на втората изложба на Deutsche Künstlerbund во мај-октомври 1905 година во Берлин под наслов Die drei Lebensalter („Трите векови“).

Опис[уреди | уреди извор]

На сликата се прикажани три жени во различни фази на возраст, симболизирајќи го циклусот на животот. Трите жени се во централна позиција на платното. Позадината е без длабочина , што создава чувство на дводимензионалност.. Боите се неутрални и создаваат мирен ефект. Заедничката употреба на шарени мотиви кај Климт е видлива и во ова дело. Постојат две вертикални аури во кои се наоѓаат жените. Двете помлади жени се во сина аура која има флуиден модел на студени бои. Старицата сама е во аура и е исполнета со поизразени раздвојувања во дизајнот. Боите на оваа аура се топли, земјени тонови кои се во контраст со студените бои на другата аура. Жената и аурите малку се преклопуваат. Ногата на младата жена оди зад левата аура, а главата на старицата доаѓа пред десната аура.

Најмладата фигура, дете, е поврзана со младата жена која и е мајка. Тие се единствените две кои се допираат, тие исто така имаат проѕирна сина ткаенина обвиткана по нивните нозе. И двете од овие жени имаат затворени очи. Младата жена има цвеќиња околу главата кои ја претставуваат пролетта. Нејзината коса е светла и обемна, во контраст со онаа на старицата која е одвоена од другите две жени. Нејзината глава е свртена настрана и свртена надолу. Последиците од староста се очигледни преку нејзината опуштена кожа, надуениот стомак и истакнатите вени. Таа е за разлика од другите две и по тоа што и се прикажани двете стапала. Ова беше направено за гледачот да може да ја види грдоста на нејзината возраст во целост[2].

Климт, и Виенската сецесија[уреди | уреди извор]

Уметникот, Густав Климт, беше истакнат австриски сликар кој е роден во 1862 година. Работел како чирак кај Фердинанд Лауфбергер во раниот дел од неговата уметничка кариера. Подоцна тој беше основачки член и прв претседател на Виенската сецесија од 1897 до 1903 година. Тој и неговиот колега уметник ја формираа сецесијата по напуштањето на Künstlerhaus, или Корпорацијата на австриски уметници поради разликите во ставовите. Сецесијата одржа многу изложби и исто така основаше списание со наслов Ver Sacrum, што се преведува како света пролет. Овде објавувале бројни писатели и уметници додека ги споделуваа ставовите за Виенската сецесија. Климт ја напушти Виенската сецесија во 1905 година, истата година кога била завршена Трите доба на жената.[3].

Технички елементи[уреди | уреди извор]

Ова е сликарство масло на платно со димензии 180 на 180 сантиметри. Покажува знаци на техника на импасто сликање која била вообичаена за делото на Климт. Неговите методи на сликање вклучуваа мешање на растворувачи за сушење во бојата за да се осигура дека нема несакан сјаен изглед. Тој, исто така, ретушираше дела, што го ограничуваше тоа колку слики можеше да создава годишно. Трите доба на жената спаѓа во Златниот период на Климт кој вклучува и други дела како што се Бакнеж . Овој период се одликува со висока орнаментика и употреба на златни и метални бои.Ова дело исто така сугерира дека е дел од движењето Арт Нову поради временскиот период и декоративните елементи. Сликата се наоѓа во Рим во Националната галерија на модерна уметност.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „The Three Ages of Woman, 1905 by Gustav Klimt“. Архивирано од изворникот на 2021-12-04. Посетено на 2021-10-26.
  2. ‘THE THREE AGES OF WOMAN’ BY GUSTAV KLIMT
  3. The Three Ages of Woman

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • . стр. 120—127. ISBN 3-8228-7213X. Занемарен непознатиот параметар |место= (help); Занемарен непознатиот параметар |заглавие= (help); Занемарен непознатиот параметар |ответственный= (help); Занемарен непознатиот параметар |allpages= (help); Занемарен непознатиот параметар |год= (help); Занемарен непознатиот параметар |часть= (help); Занемарен непознатиот параметар |автор= (help); Занемарен непознатиот параметар |ссылка= (help); Занемарен непознатиот параметар |издательство= (help); Отсутно или празно |title= (help)