Триола

Од Википедија — слободната енциклопедија
Нотен приказ за поделба на двата дела на три дела и формирање на неправилна тонска група - триола.

Ако вредноста на една нота се подели на три еднакви делови (наместо на два), се добива триола.[1]

Велиме дека триолата спаѓа во неправилни тонски групи, затоа што се создава со делење на вредноста на нотата на 3 дела.

Демонстрација на формација на триол[уреди | уреди извор]

Начини на запишување на триоли[уреди | уреди извор]

Триолата се запишува[2] со бројот 3, на следниве начини:

  1. само со број:
  2. со лак:
  3. со квадратни загради:

Неколку комбинации на ноти и паузи во триоли[уреди | уреди извор]

Триола со паузи.

Прикажани се само некои можни комбинации на триоли кои имаат пауза во нив. Слични можности со паузи има далеку поголеми.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Властимир Перичиќ, Вишејезични речник музичких термина
  2. Р. Лазиќ - В. Перичиќ, основи теорије музике, Пристапено на 3 јануари 2021.