Триножник

Од Википедија — слободната енциклопедија
Триножник за на работна маса

Триножник[1][2], триногарник[3][4], сталка[5][6] или статив[7][8] — пренослива рамка со три ногарки, која се користи како носач за предмети. Стативот обезбедува стабилна основа против силите кои делуваат надолу и во хоризонтална насок, како и против моментите околу вертикалната оска.

Лабораториски статив[уреди | уреди извор]

Лабораторискиот статив има бројни примени како платформа за држење на опрема при различни опити. Овој дел од лабораториската опрема се користи како потпора за лабораториски прибор (шишиња, колби, ерленмаери). Стативот обично е направен од лесни метали. Некои стативи имаат врв направен од леано железо.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]