Трета ресенска парохија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Трета ресенска парохија — македонска православна парохија, дел од Ресенското архијерејско намесништво на Преспанско-пелагониската епархија на МПЦ - ОА. Парохијата опфаќа дел од градот Ресен со градската црква „Св. Ѓорѓи“ како седиште на парохијата и селата Долна Бела Црква, Сопотско, Златари, Горно Дупени, Евла, Петрино, Болно, Избишта, Лева Река и Крушје. Старешина на парохијата е јереј Михаил Матвеев (сос. 2016).

Цркви[уреди | уреди извор]

Ова е список на црквите во парохијата.[1] Можно е списокот да е нецелосен.

име населено место изградена слика
Црква „Св. Ѓорѓи“
(парохиска црква)
Ресен St. George Church in Resen 13.JPG
Црква „Св. Константин и Елена“ Долна Бела Црква 1888 Викиекспедиција Преспа 296.jpg
Црква „Св. Петар“ Долна Бела Црква 20ти години на 20 век
Црква „Св. Петар“ Сопотско 1862
Црква „Св. Константин и Елена“ Сопотско 1972
Црква „Св. Димитриј“ Златари 1852 Црква „Св. Димитриј“ - Златари (02).jpg
Црква „Св. Никола“ Златари 1681
Црква „Св. Атанасиј“ Златари 1991
Црква „Св. Теодор Тирон“ Горно Дупени 1849 Црква „Св. Теодор Тирон“ - Горно Дупени (01).jpg
Црква „Св. Атанасиј“ Горно Дупени 1991
Црква „Воведение на Пресвета Богородица“ Евла 1848 Црква „Воведение на Пресвета Богородица“ - Евла (04).jpg
Црква „Вознесение Христово“ Евла Црква „Вознесение Христово“ - Евла (17).jpg
Црква „Св. Никола“ Евла
Црква „Св. Јован Крстител“ Петрино 1995
Црква „Св. Симеон Столпник“ Петрино
Црква „Св. Атанасиј“ Болно 1846 Црква „Св. Атанасиј“ - Болно (07).jpg
Црква „Св. Наум Охридски“ Болно 1965 Црква „Св. Наум Охридски“ - Болно (01).jpg
Црква „Св. Троица“ Болно 1924
Црква „Св. Никола“ Болно 14 век
Црква „Св. Никола“ Избишта 14-16 век
Црква „Св. Никола“ Лева Река 1859 Црква „Св. Никола“ - Лева Река (01).jpg
Црква „Св. Петка“ Лева Река 1994
Црква „Св. Никола“ Горно Крушје
Црква „Вознесение Христово“ Горно Крушје Црква „Вознесение Христово“ - Горно Крушје (02).jpg

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Јелена Павловска, Наташа Ниќифоровиќ и Огнен Коцевски (2011). Валентина Божиновска (уред.). Карта на верски објекти во Македонија. Менора - Скопје: Комисија за односи во верските заедници и религиозните групи. ISBN 978-608-65143-2-7.