Трета македонска фудбалска лига

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Моментална сезона или издание:
Трета македонскa фудбалска лига 2018/2019
Спорт Фудбал
Основана 1992
Држава Македонија Македонија
Тековен првак Гоблен Јуниор (Север)
Партизан (Центар)
Кит-Го Пехчево (Исток)
Детонит Јуниор (Југоисток)
Генч Калемлер Спорт (Запад)
Кораби (Југозапад)
Промоција во Втора македонска фудбалска лига
Испаѓање во Општински македонски фудбалски лиги

Трета македонска фудбалска лига е третата најсилна професионална фудбалска лига во Република Македонија.

Формат[уреди | уреди извор]

Лигата е поделена на шест региони: Трета лига — Север, Трета лига — Центар, Трета лига — Исток, Трета лига — Југоисток, Трета лига — Запад и Трета лига — Југозапад. На крајот на сезоната, шесте победници на регионите обезбедуваат пласман во Втората лига. Последните пласирани две или една екипа од секој регион се селат во Општинските лиги. Бројката на отпаднати третолигаши по регион зависи од второлигашките екипи во кои региони отпаѓаат тие за следната сезона.

Прваци[уреди | уреди извор]

Легенда

Е Клубот бил унапреден во единствената Втора лига
З Клубот бил унапреден во Втората лига Запад
И Клубот бил унапреден во Втората лига Исток

199?–2000[уреди | уреди извор]

Сезона Север и Полог Козјак Југ Исток Пелагонија Југозапад
1992/93
1993/94 Шкендија З
1994/95 Малеш[1]
1995/96 Габер[2]
1996/97 Овче Поле[3] Росоман 83[4]
1997/98
1998/99 Бутел З Карпош 93 И Дојранско Езеро И ? Битола З ?
1999/00 Дрита Месна Индустрија Е Росоман 83[4] Младост ГТ Оризари Е 11 Октомври Е Влазрими

2000–2004[уреди | уреди извор]

Сезона Север Југ Исток Југозапад
2000/01 Дрита Е[5] Кожуф Е[6] Турново Е[7] Македонија Враништа Е[8]
2001/02 Маџари Солидарност Е[9] Победа (В) Е[10] Брегалница (Ш) Е[11] Влазрими Е[12]
2002/03 Скопје Е[13] Лозар Е Злетовица Е[14] Братство Е[15]
2003/04 Ренова Е[16] Вардар Неготино[17] Младост (С) Е[18] Делогожди

2004–2017[уреди | уреди извор]

Сезона Север Југ Исток Запад Југозапад Допонително унапредени
Група А Група Б
2004/05 Металург Е[19] Лозар Е Осогово[20] Дрита[5] Караорман Е[21]
2005/06 Милано Е[22] Кожуф[6] Тиверија[23] Гостивар Илинден (В) Е[24]
2006/07 Алумина Е[25] Миравци Е[26] Нов Милениум Е[18] Дрита Е[5] Охрид Е[27] Локомотива Е[1]
2007/08 Лепенец[28] Кожуф Е[6] Осогово[20] Љуботен[29] Новаци 2005 Е[30]
2008/09 Лепенец[28] 11 Октомври Е[31] Осогово[20] Влазрими Е[12] Влазними Е[32]
2009/10 Горно Лисиче Е[33][2] Раштак Тиквеш Е[34] Осогово[20] Ринија Е Охрид Лоте Е[35]
2010/11 Треска Е[2] Маџари Солидарност Победа Јуниор Е Осогово Е Руфеја Е Кораби Е
2011/12 Маџари Солидарност Е[9] Корзо Е Брегалница (Д) Врапчиште Е Новаци 2005 Е Баби Е
2012/13 Шкупи Е[3] Борец Е Тиверија Е Зајази Е Кораби
2013/14 Гоблен Јуниор Вардар Неготино Беласица Влазрими Е[4] Младост (ЦД) Е
2014/15 Љубанци 1974 Е Победа (П) Е Беласица Зајази Велешта
2015/16 Гоблен Јуниор Вардар Неготино Е Академија Пандев Е Вардари Новаци 2005 Е[6] Тиквеш Е[7]
2016/17 Локомотива 3 Кожуф И Беласица И Гостивар З Струга Трим - Лум З Борец 1919 И, Зајази З, Лабуништа 2011 З, Осогово И, Плачковица И, Победа (В) И, Каменица Саса И

2017–[уреди | уреди извор]

Сезона Север Центар Југоисток Исток Запад Југозапад
2017/18 Гоблен Јуниор 3 ПартизанИ Детонит Јуниор И Кит-Го И Генч Калемлер Спорт З Кораби З

Забелешки[уреди | уреди извор]

1. a : Локомотива била унапредена по победата во допонителниот бараж натпревар против Кораби бидејќи Втората лига била проширена по хаосот со баражите.[36]
2. a : Горно Лисиче како победник во Север - група А, победила во баражот за унапредување против Раштак кој бил од Север - група Б.
3. a : Треска како победник во групата А, победила во баражот за унапредување против Маџари Солидарност кој бил од групата Б.[37]
4. a : Шкупи го изгубил баражот за унапредување, но поради спојувањето со Корзо, клубот бил унапреден.
5. a : Влазрими го изгубила баражот за унапредување, но поради замената на местата со Врапчиште (тогашен учесник во Втората лига), клубот бил унапреден
6. a : Новаци 2005 го загубил баражот за унапредување, но поради повлекувањето на Младост од Втората лига, клубот бил унапреден.[38]
7. a : Управата на Тиквеш го презела Љубанци 1974 (тогашниот учесник во Втората лига), и потоа менувајќи му го името на полусезоната.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Malesh Profile“. MacedonianFootball.com. http://macedonianfootball.com/team/malesh/. посет. 26 мај 2018 г. 
 2. „Gaber Profile“. MacedonianFootball.com. http://macedonianfootball.com/team/gaber/. посет. 26 мај 2018 г. 
 3. „Ovche Pole Profile“. MacedonianFootball.com. http://macedonianfootball.com/team/ovche-pole/. посет. 26 мај 2018 г. 
 4. 4,0 4,1 „Rosoman 83 Profile“. MacedonianFootball.com. http://macedonianfootball.com/team/rosoman-83/. посет. 26 мај 2018 г. 
 5. 5,0 5,1 5,2 „Drita Profile“. MacedonianFootball.com. http://macedonianfootball.com/team/drita/. посет. 26 мај 2018 г. 
 6. 6,0 6,1 6,2 „Kozhuf Profile“. MacedonianFootball.com. http://macedonianfootball.com/team/kozhuf/. посет. 26 мај 2018 г. 
 7. „Horizont Turnovo Profile“. MacedonianFootball.com. http://macedonianfootball.com/team/horizont-turnovo/. посет. 26 мај 2018 г. 
 8. „Makedonija (V) Profile“. MacedonianFootball.com. http://macedonianfootball.com/team/makedonija-vranista/. посет. 26 мај 2018 г. 
 9. 9,0 9,1 „Madjari Solidarnost Profile“. MacedonianFootball.com. http://macedonianfootball.com/team/madjari-solidarnost/. посет. 26 мај 2018 г. 
 10. „Pobeda (V) Profile“. MacedonianFootball.com. http://macedonianfootball.com/team/pobeda-v/. посет. 26 мај 2018 г. 
 11. „Breganilca Profile“. MacedonianFootball.com. http://macedonianfootball.com/team/bregalnica/. посет. 26 мај 2018 г. 
 12. 12,0 12,1 „Vlazrimi 77 Profile“. MacedonianFootball.com. http://macedonianfootball.com/team/vlazrimi-77/. посет. 26 мај 2018 г. 
 13. „Skopje Profile“. MacedonianFootball.com. http://macedonianfootball.com/team/skopje/. посет. 26 мај 2018 г. 
 14. „Zletovica Profile“. MacedonianFootball.com. http://macedonianfootball.com/team/zletovica/. посет. 26 мај 2018 г. 
 15. „Jildirimspor Profile“. MacedonianFootball.com. http://macedonianfootball.com/team/jildirimspor/. посет. 26 мај 2018 г. 
 16. „Renova Profile“. MacedonianFootball.com. http://macedonianfootball.com/team/renova/. посет. 26 мај 2018 г. 
 17. „Vardar Negotino Profile“. MacedonianFootball.com. http://macedonianfootball.com/vardar-negotino/. посет. 27 мај 2018 г. 
 18. 18,0 18,1 „Nov Milenium Profile“. MacedonianFootball.com. http://macedonianfootball.com/nov-milenium/. посет. 27 мај 2018 г. 
 19. „Metalurg Profile“. MacedonianFootball.com. http://macedonianfootball.com/team/metalurg/. посет. 27 мај 2018 г. 
 20. 20,0 20,1 20,2 20,3 „Osogovo Profile“. MacedonianFootball.com. http://macedonianfootball.com/team/osogovo/. посет. 26 мај 2018 г. 
 21. „Karaorman Profile“. MacedonianFootball.com. http://macedonianfootball.com/team/karaorman/. посет. 26 мај 2018 г. 
 22. „Milano Profile“. MacedonianFootball.com. http://macedonianfootball.com/team/milano/. посет. 26 мај 2018 г. 
 23. „Tiverija Profile“. MacedonianFootball.com. http://macedonianfootball.com/team/tiverija/. посет. 26 мај 2018 г. 
 24. „Ilinden (V) Profile“. MacedonianFootball.com. http://macedonianfootball.com/team/ilinden-velmej/. посет. 27 мај 2018 г. 
 25. „Alumina Profile“. MacedonianFootball.com. http://macedonianfootball.com/team/alumina/. посет. 27 мај 2018 г. 
 26. „Kozhuf (M) Profile“. MacedonianFootball.com. http://macedonianfootball.com/team/kozhuf-miravci/. посет. 27 мај 2018 г. 
 27. „Ohrid Profile“. MacedonianFootball.com. http://macedonianfootball.com/team/ohrid/. посет. 26 мај 2018 г. 
 28. 28,0 28,1 „Lepenec Profile“. MacedonianFootball.com. http://macedonianfootball.com/team/lepenec/. посет. 27 мај 2018 г. 
 29. „Ljuboten Profile“. MacedonianFootball.com. http://macedonianfootball.com/team/ljuboten/. посет. 26 мај 2018 г. 
 30. „Novaci Profile“. MacedonianFootball.com. http://macedonianfootball.com/team/novaci/. посет. 26 мај 2018 г. 
 31. „11 Oktomvri Profile“. MacedonianFootball.com. http://macedonianfootball.com/team/11-oktomvri/. посет. 27 мај 2018 г. 
 32. „Vlaznimi Profile“. MacedonianFootball.com. http://macedonianfootball.com/team/vlaznimi/. посет. 27 мај 2018 г. 
 33. „Gorno Lisiche Profile“. MacedonianFootball.com. http://macedonianfootball.com/team/gorno-lisiche/. посет. 26 мај 2018 г. 
 34. „Tikvesh Profile“. MacedonianFootball.com. http://macedonianfootball.com/team/tikvesh/. посет. 26 мај 2018 г. 
 35. „Ohrid Lote Profile“. MacedonianFootball.com. http://macedonianfootball.com/team/ohrid-lote/. посет. 27 мај 2018 г. 
 36. „Macedonia 2006/07“. RSSSF.com. http://www.rsssf.com/tablesf/fyrom07.html. посет. 8 август 2016 г. 
 37. „Treska beats Madjari and goes into Second League“. MacedonianFootball.com. 9 јуни 2011. http://macedonianfootball.com/treska-beats-madjari-and-goes-into-second-league/. посет. 22 мај 2018 г. 
 38. „Official: Novaci replaces Mladost“. MacedonianFootball.com. 1 август 2016. http://macedonianfootball.com/index.php?option=com_content&view=article&id=8193:official-novaci-replace-mladost&catid=3:newsflash&Itemid=223. посет. 7 август 2016 г. 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]