Трајко Кралот

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Трајко Кралев Митрев
Трајко Кралот
TrajkoKralia.jpg
Роден 1874
Брник, Битолско
Починал 1911
Симитли, Пиринска Македонија


Трајко Кралев Митрев, познат као Трајко Кралот[1] Брничанчето[2] ( 1874, Брник, Битолско - 1911, Симитли, Пиринска Македонија) — македонски револуционер, мариовски војвода на Внатрешната македонско-одринска револуционерна организација.

Биографија[уреди | уреди извор]

Трајко Кралот е роден во 1874 или 1875 година в мариовското село Брник. Се присоединил кон ВМОРО и за време на Илинденското востание бил четник кај прилепскиот војвода Крсто Гермов и кај Иван Кафеџијата.

Во 1904 година Трајко Кралот постанал реонски војвода во Мариовско и водел битки со турски аскер и грчки андарти. Грчкиот андарт Петар Сугарев со својата чета му го убиваат целото семејство - татко му, браќата и сестрите, вкупно 10 лица[3]. Истата година Трајко Кралот, Петар Ацев, Ѓоре Спирков - Леништанец и Крсто Гермов се сретнале со Глигор Соколов, кој со фалсификувани документи ги убедил да го пуштат во Македонија.[4] За време на Младотурската револуција заедно со Ѓорѓи Касапчето и Алексо Стефанов дејствувал во Битолско.

Од 1910 година Трајко Кралот дејствувал во реонот на Горна Џумаја, Пиринска Македонија со Дончо Златков. Загинал во битка со Турци во 1911 година крај градчето Симитли[5][6] или според некои други извори на 27 март 1912 година помеѓу пиринските села Тросково и Дебочица[7].

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Псевдонимите на ВМРО, Ангел и Христо Узунови, Серија, „Архивата на Ангел Узунов“, Државен Архив на Република Македонија, Скопје, 2015, стр. 79
  2. Николов, Борис. ВМОРО — псевдоними и шифри 1893-1934, Звезди, 1999, стр. 97.
  3. ΣΦΑΓΗ ΣΤΟ ΜΠΕΡΝΙΚ (ΠΓΔΜ), Συλλογή Φωτογραφιών
  4. Аврамов, Стоян, „Революционни борби въ Азоть (Велешко) и Порѣчието“, стр.46]
  5. Енциклопедия „Пирински край“. Том 1, Благоевград, 1995, стр 578.
  6. Революционната дейность въ Демирхисаръ (битолско) по спомени на Алексо Стефановъ (Демирхисарски войвода). Съобщава Боянъ Мирчевъ (Издава „Македонскиятъ Наученъ Институтъ”, София. — Печатница П. Глушковъ. — 1931) Материали за историята на македонското освободително движение, книга XI, стр. 92 - 93.
  7. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 170.