Трамвајски превоз во Шчеќин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Трамвајски превоз во Шчеќин
Трамвај Pesa 120Na во Шчеќин
Општи информации
 ДржаваПолска Полска
 ГрадШчеќин
 Електрификација1896 – 1900
 ОператорTramwaje Szczecińskie
 Мреж. местоhttp://ts.szczecin.pl
Инфраструктура
 Должина, пат64 km
 Ширина на колосек1435 mm
 Депоа2
Операција
 Линије12
 Должина, линијe112,77 km
Трамвајски превоз во Шчеќин на Ризницата

Трамвајски транспорт во Шчеќин — шински систем за јавен градски транспорт во Шчеќин, град на Полска. Првата линија влегува во експлоатација во 1879 година. Со овој систем управува претпријатието „Шчеќински Трамвај“ (Tramwaje Szczecińskie).

Трамвајски линии[уреди | уреди извор]

Линија
Глембокие – Потулицка
Двожец Њебушево – Туркусова
(Зајездња Погодно) – Лас Аркоњски – Поможани
Кжеково – Поможани
Кжеково – Сточња Шчеќињска
Гоцлав – Поможани
Кжеково – Туркусова
Гумиењце – Туркусова
Глембокие – Потулицка
Лас Аркоњски – Гумиењце
Лудова – Поможани
Двожец Њебушево – Поможани

Mотриси[уреди | уреди извор]

  • Констал 105Н
  • Констал 105На
  • Модерус Алфа
  • Татра КТ4Д
  • Татра Т6А2
  • ПЕСА 120НаС