Прејди на содржината

Травничка хроника

Од Википедија — слободната енциклопедија

Травничка хроника - роман на југословенскиот писател Иво Андриќ.

Содржина[уреди | уреди извор]

Осврт кон романот[уреди | уреди извор]

Во романот „Травничка хроника“ Андриќ повторно се зафаќа со историјата на Босна, како последица на спомените од неговото детство во кое се врежале две места: Травник и Вишеград. Основната тема на романот е животот на продуховениот човек од западната цивилизација во дивата средина на босанската заостаната касаба. Оваа тема му овозможила на Андриќ да постави силни контрасти: на една страна се маркантните поединечни црти на претставниците на турската власт, заедно со ориенталната атмосфера; на другата страна се осаменоста и изолацијата на западните дипломатски претставници.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Velibor Gligorić, „Beleška o piscu“, во: Ivo Andrić, Priča o vezirovom slonu. Beograd: Rad, 1962, стр. 170-171.