Точка со запирка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Tочка со запирка или точка и запирка[1] (;) е интерпункциски знак кој издвојува елементи. Една точка и запирка може да се користи помеѓу два тесно поврзани елементи, под услов тие да не се веќе споени со координативна врска. Исто така, може да се користат на местото на запирка за да се одделат објекти во некоја листа, особено кога елементите на таа листа, содржат запирки.[2]

Употреби[уреди | уреди извор]

Точка со запирка најчесто се употребува за одвојување на реченици или елементи.

Исто така се употребува во математиката за одделување на елемнти во некоја низа.

Програмирање[уреди | уреди извор]

Второ најчесто користенје на точка-запирка е во програмирањето. Програмските јазици ја употребуваат за да завршат некоја линија или слично

  1. http://www.bbc.co.uk/worldservice/learningenglish/grammar/learnit/learnitv55.shtml
  2. Scribendi.com. „Learning English Grammar: How to Correctly Use a Semicolon“. http://www.grammarcamp.com/learning-english-grammar-2/. посет. 30 јули 2014 г.