Тото Кутуњо

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Тото Кутуњо (1980)

Тото Кутуњо (Toto Cutugno;роден 7 јули 1943 година) е италијанска пејачка и автор на поп музика. Успешно учествуваше на бројни изданија на музичкиот фестивал Санремо и победи со претставување на Италија на Евровизија во Загреб во 1990 година со песната Insieme:1992. Кутуњо е автор на неколку легендарни хитови, како што се L'italiano и Меditerraneo.[1]

Дискографија[уреди | уреди извор]

  • 1976. Volo AZ504, са Albatros, 33“, Италија
  • 1979. Voglio l'anima, 45”, Италија
  • 1979. Voglio l'anima, 45”, Германија
  • 1980. Toto Cutugno–canta en espanol, 33”, Шпанија
  • 1980. Innamorata, innamorato, innamorati, 33”, Германија
  • 1980. Innamorati, 45”, Италија
  • 1980. Voglio l'anima, 33”, Италија
  • 1980. Solo noi–Metamorfosi, 45”, Франција
  • 1980. Toto Cutugno, 33”, Аргентина
  • 1981. La mia musica, 33”, Италија
  • 1980. Innamorata, innamorato, innamorati, 33”, Шведска
  • 1980. Innamorata, incavolata a vita, 45”, Италија
  • 1980. Enamorados, 33”, Шпанија
  • 1982. Innamorata, innamorato, innamorati, 33”, Канада
  • 1983. Un`estate con te, 45”, Италија
  • 1983. L'Italiano, 33”, Италија
  • 1983. Toto Cutugno, 33”, Германија
  • 1984. Tutti i successi di Toto Cutugno, 33”, Италија
  • 1984. Serenata, 45”, Италија
  • 1986. Absurda melancolia, 33”, Аргентина
  • 1986. Azzurra malinconia, 45”, Италија
  • 1986. Mi piacerebbe...(andare al mare...al lunedì...), 45”, Италија
  • 1986. Mi piacerebbe...(andare al mare...al lunedì...), 33”, Франција
  • 1986. Per amore o per gioco, 33”, Германија
  • 1986. Mi piacerebbe...(andare al mare...al lunedì...), 33”, Германија
  • 1987. Mediterraneo, 33”, Италија
  • 1987. Figli, 45”, Италија
  • 1987. Una Domenica italiana–Domenica In, 45”, Италија
  • 1987. Toto Cutugno–Cofanetto, 33”, Италија
  • 1989. Toto Cutugno, 33”, Италија
  • 1990. Gli amori, 45”, Италија
  • 1990. Insieme 1992, 33”, Француска
  • 1990. Insieme 1992, 45”, Италија
  • 1991. Non e facile essere uomini, 33”, Италија
  • 1991. Non e facile essere uomini, ЦД, Италија
  • 1991. Voglio che tu sia, 45”, Италија
  • 1997. Canzoni nascoste, ЦД, Италија
  • 2002. Il treno va–cd singolo, ЦД, Француска
  • 2002. Il treno va, ЦД, Француска
  • 2003. L'été indien–avec Joe Dassin, са Џоом Дасеном, ЦД, Француска
  • 2003. L2R VS Toto Autre chanson–Bob Sinclair, 33”, Италија
  • 2003. L2R VS Toto Autre chanson–Bob Sinclair, ЦД, Италија
  • 2004. Il treno va, ЦД, Италија
  • 2005. Cantando, ЦД, Германија
  • 2005. Come noi nessuno al mondo, Италија
  • 2005. Come noi nessuno al mondo, Италија

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Salvatore "Toto" Cutugno“.