Тото Кутуњо

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Тото Кутуњо, 1980

Тото Кутуњо (роден на 7 јуни 1943 година) е италијански пејач.

Како текстописец во 1970-тите, тој напиша стихови за Адријано Челентано, Далида, Миреј Матје и Џони Халидеј. Беше член на бендот Албатрос со кој двапати настапуваше на фестивалот во Санремо.

Во 1978 година ја започнува својата соло кариера, а во 1980 година победи на фестивалот во Санремо со песната Solo noi. Со песната L'Italiano го постигна својот најголем меѓународен успех. Во 1990 година победи на Евровизија во Загреб, а следната година како домаќин заедно со Џиљола Чинкети беше домаќин на последната вечер на натпреварот за најдобра песна во Европа.

Дискографија[уреди | уреди извор]

  • Voglio l’anima (1979)
  • Innamorata, innamorato, innamorati (1981)
  • La mia musica (1982)
  • Per amore o per gioco (1985)
  • Azzura malinconia (1986)
  • Mediterraneo (1987)
  • Toto Cutugno: sucessi in TV (1988)
  • Toto Cutugno (1990)
  • Non è facile essere uomini (1991)
  • Se mi ami (Mediterraneo) (1994)
  • Voglio andare a vivere in campagna (1995)
  • Canzoni nascoste (1997)
  • Star profile (2000)
  • Il treno va... (2002)
  • Come noi nessuno al mundo (2005)
  • Cantando (2006)
  • Un falco chiuso in gabbia (2008)

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Wikiquote-logo.svg
Викицитат има збирка цитати поврзани со: