Топчеста молња

Од Википедија — слободната енциклопедија

Топчеста молња — малку позната појава на атмосферски електрицитет, за која се објаснува како светлечко топчесто тело кое може да биде со пречник со големина на грашок до неколку метри. Се поврзува со молњевитите бури, но трае подолго од блесокот на молњите. Многу стари записи тврдат дека топчестата молња може да експлодира, понекогаш со тешки последици, оставувајќи по исчезнувањето мирис на сулфур. Во некои записи се зборува дека може да се појави и без присуство на молњевити облаци.

Некои лабораториски експерименти добиле слични појави на топчестата молња, но до денес сè уште не се знае дали тие се поврзани со природните појави. Научните податоци за овие појави во природата се малку на број поради непредвидливостите и реткоста. До пред определен период се сметало дека топчестите молњи се измислици.[1][2][3].

Наводи[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Barry, James Dale (1980). Ball Lightning and Bead Lightning. New York: Plenum Press. ISBN 0-306-40272-6.
  • Cade, Cecil Maxwell; Delphine Davis (1969). The Taming of the Thunderbolts. New York: Abelard-Schuman Limited. ISBN 0-200-71531-3.
  • Coleman, Peter F. (2004). Great Balls of Fire—A Unified Theory of Ball Lightning, UFOs, Tunguska and other Anomalous Lights. Christchurch, NZ: Fireshine Press. ISBN 1-4116-1276-0.
  • Coleman, P.F. 2006, J.Sci.Expl., Vol. 20, No.2, 215–238.
  • Golde, R. H. (1977). Lightning. Bristol: John Wright and Sons Limited. ISBN 0-12-287802-7.
  • Golde, R. H. (1977). Lightning Volume 1 Physics of Lightning. Academic Press.
  • Seward, Clint (2011), Ball Lightning Explanation Leading to Clean Energy, ISBN 978-1-4583-7373-1 Amazon.com
  • Stenhoff, Mark (1999). Ball Lightning – An Unsolved Problem in Atmospheric Physics. Kluwer Academic/Plenum Publishers. ISBN 0-306-46150-1.
  • Uman, Martin A. (1984). Lightning. Dover Publications. ISBN 0-486-25237-X.
  • Viemeister, Peter E. (1972). The Lightning Book. Cambridge: MIT Press. ISBN 0-262-22017-2.