Топонимски опслужувач GEOnet

Од Википедија — слободната енциклопедија

Топонимскиот опслужувач GEOnet (англ. GEOnet Names Server, крат. GNS) е портал на базата на податоци на Националната агенција за геопросторно разузнавање (NGA) и Одборот за географски називи на САД (BGN) која опфаќа називи и местоположби на местата вон САД. Базата е официјално складиште на решенија за странски топоними одобрени од BGN. Секој месец се подновуваат 20.000 елементи од базата. Записите никогаш не се отстрануваат, „освне во случаи на очигледен дупликат“.[1]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Советодавно тело на картографските корисници (CUAC) (26–27 април 2007). Записник од претставувањето на агенцијата за 2007 г. Рестон, Вирџинија: Геолошки топографски институт на САД.CS1-одржување: датумски формат (link) (англиски)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]