Прејди на содржината

Томографија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Томографијата е снимање по секции или секционирање, преку употреба на каков било продорлив бран. Методот се користи во радиологија, археологија, биологија, атмосферска наука, геофизика, океанографија, физика на плазма, наука на материјали, астрофизика, квантна информација и други области на науката. Зборот томографија е изведен од старогрчки тостос, "парче, дел" и γράφω графич, "да пишува" (види, исто така, Етимологија). Уред кој се користи во томографијата се нарекува томограф, додека сликата произведена е томограм.

Сл.1: Основен принцип на томографија: суперпозиција слободни томографски пресеци S1 и S2 во споредба со (не томографски) проектираната слика
Средна сагиттална томографија на главата со магнетна резонанца.

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]