Томас Лорд Кромвел

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Насловната страница на „Томас Лорд Кромвел“ на отпечаток од 1613 година.

Томас Лорд Кромвел - елизабетанска историска претстава, која го прикажува животот на Томас Кромвел, I Ерл Есекски, министер на кралот Хенри VIII Англиски.

Претставата била заведена во „Стационеровиот регистар“ на 11 август 1602 година од Вилијам Котон и била објавена во кварто подоцна истата година од книжарот Вилијам Џонс, за кого ја отпечатил Ричард Рид. Насловната страница на Q1 прецизира дека претставата ја играла Дружината на Лорд Чемберлејн и ја припишува претставата на „В. Ш.“. Втор кварто (Q2) бил отпечатен во 1613 година од Томас Снодам. Насловната страница Q2 ги повторува податоците за Q1, иако Дружината на Лорд Чемберлејн сега се Кралските луѓе (промената на името се случило во 1603 година).

„В. Ш.-те“ на квартовите за прв пат биле идентификувани како Вилијам Шекспир кога издавачот Филип Четвинд ја додал претставата на вториот впечаток за неговото шекспирово трето фолио во 1664 година. Современите изучители го отфрлаат припишувањето кон Шекспир; шпекулациите, потпирајќи се на заедничките иницијали, посочувајќи кон Вентворт Смит и Вилијам Сли како можни алтернативи. Поедини критичари исто така ги предложиле Томас Хејвуд и Мајкл Дрејтон како можни автори - предлози кои не се поддржани со цврсти докази.

Навистина, изучителите не се согласиле за скоро секој аспект на претставата; датирано е веќе во 1582–83 и веќе во 1599–1600 година. Претставата е првенствено политички коментар - или верска пропаганда. Болдвин Максвел тврди дека претставата има дисконтинуирана природа: првото половина, преку сцената на Чин III, е драматуршки добро изработена, додека втората половина е неорганизирана и лабаво составена. Максвел го толкувал ова како што укажува на тоа дека постојниот текст е телескопска кондензација на дводелен оригинал; алтернативно, други предложуваат дека претставата е соработка помеѓу двајца нееднакви партнери или дело што неговиот првичен творец го оставил нецелосно и завршено од друга рака.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Logan and Smith, pp. 189–193.

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • Logan, Terence P., and Denzell S. Smith, eds. The Popular School: A Survey and Bibliography of Recent Studies in English Renaissance Drama. Lincoln, NE, University of Nebraska Press, 1975.
  • Maxwell, Baldwin. Studies in the Shakespeare Apocrypha. New York, King's Crown Press, 1956.
  • Tucker Brooke, C. F., ed. The Shakespeare Apocrypha. Oxford, Clarendon Press, 1908.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]