Томас Леополд

Од Википедија — слободната енциклопедија
Надворешниот двор на тврдината Бохус
Прозорецот од ќелијата на Томас Леополд во аголот на надворешниот двор

Томас Леополд (роден 1693 година во близина на Кристијанштад, Сканија, починал 1771 година во Кунгалв) бил еден од пророците и маченици на шведското пиетистичко движење во текот на 18 век.

Таткото на Леополд, Сигфрид, емигрирал од Германија, а неговата мајка била ќерка на имигрант Шкотланѓанец.

На 35 -годишна возраст, за време на студиите во Лунд, Шведска, Леополд бил затворен поради неговата радикална определба на вера и останал затворен 42 години, од кои 32 години бил во тврдината Бохус, каде што и починал на 77 годишна возраст.

Понекогаш во замокот го посетувале лутерански свештеници, кои му велеле дека може веднаш да се ослободи, само ако ги осуди своите радикално-пиетистички верувања. Тој секогаш мирно одговарал дека му ветил на Исус дека ќе биде верен до крајот.

Затворската ќелија на Леополд уште е зачувана и може да се посети во тврдината во текот на летото.