Томас Бевик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Томас Бевик

Томас Бевик (англиски: Thomas Bewick, Черибрн, 12 август 1759 - Гејтсхед, 8 ноември 1828) бил англиски графички уметник и илустратор на книги. Се смета за пронаоѓач на дрводелец. Покрај тоа, тој развил нови технички методи за да направи пофини тонажни скали и да ја прошири (види ксилографијата. Тој првенствено бил илустратор на книги за животни. На пример, тој ја илустрирал „Општата историја на четирите“ (од 1785 до 1790) и „Историја на британските птици“ ([[1797] ] до 1804).

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Dixon, Hugh (2010). Faulkner, Tom E.; Berry, Helen; Gregory, Jeremy (уред.). Thomas Bewick and the North-Eastern Landscape. Northern Landscapes: Representations and Realities of North-East England. Boydell and Brewer. стр. 261–278. ISBN 9781843835417.
  • Lee, Henry C; Gaensslen, Robert E (2010). Advances in Fingerprint Technology (2. изд.). CRC Press.
  • Rayner, John (1947). Wood Engravings by Thomas Bewick. King Penguin.
  • Uglow, Jenny (2009) [2006]. Nature's Engraver: A Life of Thomas Bewick. University of Chicago Press.
  • Tattersfield, Nigel (1999). Bookplates by Beilby & Bewick: A Biographical Dictionary of Bookplates from the Workshop of Ralph Beilby, Thomas Bewick & Robert Bewick, 1760–1849. British Library and Oak Knoll Press. ISBN 1-884718-91-4.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]