Томас Абт

Од Википедија — слободната енциклопедија
Томас Абт

Томас Абт (25 ноември 1738 - 3 ноември 1766) бил германски математичар и писател.

Животопис[уреди | уреди извор]

Тој е роден во Улм, каде Абт го посетувал средното училиште во Улм, а потоа се преселил во 1756 година за да ги проучува теологијата, филозофијата и математиката на Универзитетот во Хале, а магистрирал во 1758 година. Во 1760 година бил назначен за вонреден професор по филозофија на Универзитетот во Франкфурт (Одер), каде го напишал своето најпознато дело „Од смрт за татковината“ (Vom Tode für's Vaterland, 1761).

Овој високо патриотски тракт го тематизирал поразот на Фредерик II во Кунерсдорф. Исто така го привлекол вниманието на уредниците на познатите „Литературни писма“, започнати од Готхолд Ефрајм Лесинг. Тој придонел за голем број историски, политички, естетски и филозофски есеи. Томас бил страстен обожавател на Лесинг и го применил неговиот образовен, прозаичен стил на пишување.

Во есента 1761 година бил назначен за редовен професор по математика во Ринтелн. Во 1763 година, учествувал во натпревар кој бил спонзориран од Берлинската академија за есеј за примена на математички докази за метафизиката. Меѓу натпреварувачите биле Мојсеј Менделсон, кој победил, и Имануел Кант. Додека бил во Ринтелн, Томас ја напишал својата втора позната работа, „Заслуга“ (Vom Verdienste, 1765).

Тој патувал девет месеци во Франција, каде што можел да зборува со Волтер во Ферни. Тој исто така се искачил на Алпите Савој. Ова патување и неодобрување на животот на универзитетот го покренал потресот за трговија со теоријата за животот.

Додека се занимавал со идејата да стане историчар, бил понуден во 1765 година во исто време да стане професор на Универзитетот во Марбург и со функцијата советник на Судот во судот на грофот Вилхелм фон Шаумбург-Липе. Се одлучил за втората функција. Голем број луѓе биле заинтересирани за плановите на Томас Абт, ккои ја вклучувале историја на Максимилијан и преводот на Салуст меѓу другите.

Меѓутоа, во 1766 година, дваесет и седумгодишниот Абт одеднаш починал од цревна болест во Бикебург. За него Хердер напишал дека „умрел за Германија и за неговиот јазик, премногу рано!" [1]

Наводи и извори[уреди | уреди извор]

  1. Benjamin W. Redekop, Enlightenment and Community, McGill-Queen's University Press, 2000, p. 126.
  • Allgemeine Deutsche Biographie - онлајн верзија на Викиизвор
  • Ева Пиримае, "Умирање за татковината: теоријата на естетскиот патриотизам на Томас Аббт," Историја на европските идеи, 35,2 (2009), 194-208.

Дополнителна литература[уреди | уреди извор]

  • Бендер, А. (1922). Томас Абт .