Толку храбри момци

Од Википедија — слободната енциклопедија

„Толку храбри момци“ (француски: De si braves garçons) — роман на францускиот писател Патрик Модијано, објавен во 1982 година од издавачката куќа „Галимар“ од Париз.

Содржина[уреди | уреди извор]

Осврт кон делото[уреди | уреди извор]

Уште од самиот наслов, во осмиот роман на Модијано на прв прлан избиваат иронијата и хуморот, кои се истакнати со моралниот мрак во кој се западнати ликовите, особено машките. Рамката на романот е противречно јасна и едноставна, а ја сочинува училишната зграда, додека дејствието е развлечено од почетокот на Втората светска војна до почетокот на 1980-тите.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Izabela Konstantinović, „Patrik Modiano“, во: Patrik Modijano, Izgubljeni kraj. Beograd: Nolit, 1989, стр. 24.