Толковен речник на македонскиот јазик

From Википедија
Jump to navigation Jump to search
Толковен речник на македонскиот јазик  
ЗемјаМакедонија
Јазикмакедонски
ИздавачИнститут за македонски јазик „Крсте Мисирков“
Издаденаод 2003 (I том) до 2014 година (VI том) во Скопје

Толковен речник на македонскиот јазик – шесттомен толковник на македонскиот јазик. Речникот е издаден од Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“ во периодот од 2003 до 2014 година под редакција на Кирил Конески (главен редактор), Живко Цветковски и Снежана Велковска (раководител на проектот)[1][2]. Истиот содржи 100 000 збора[2] и е првиот толковен речник на македонскиот јазик. Првиот речник на македонскиот јазик е „Речникот на македонскиот јазик со српскохрватски толкувања“ издаден во периодот од 1961 (I том) до 1966 година (III том) е со српскохрватски толкувања и содржи околу 65 000 збора.

Наводи[edit | edit source]

  1. Речници на семрежното место на Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“
  2. 2,0 2,1 Толковниот речник ја фиксира лексиката на македонскиот јазикна Дојче веле