Тоетое

Од Википедија — слободната енциклопедија
Перја на тоетое

Тоетое се четири вида на треви од новозеландско потекло и членови на родот Cortaderia. Името доаѓа од маорскиот јазик. Понекогаш ова погрешно се пишува како „тоитои“ и ова се има рефлектирано во некои географски поими.

Јужноамериканските видови на Cortaderia, C. jubata и C. selloana (Пампаска трева), биле донесени во Нов Зеланд и затоа понекогаш се мешаат со тоетое. Овие им го земаат местото на домашните видови и затоа се сметаат за инвазивни треви.

Видови[уреди | уреди извор]