Тодор Петков

Од Википедија — слободната енциклопедија
Тодор Петков
Роден(а)1814
Гари, Реканско
Починал(а)1899
НационалностМакедонец
Занимањеградител, копаничар
Познат(а) покуќи, цркви и црковна резба
Значајни делаво текстот
Деца
РодителиПетко Огњанов
Куќата на Робевци во Охрид.

Тодор Петков Огњанов (1814 - 1899) — македонски градител и копаничар, претставник на Дебарската школа.

Биографија[уреди | уреди извор]

Роден е во во 1814 г. во реканското село Гари, во семејството на копаничарот Петко Огњанов. За занимавал со градежништво и копаничарство, но повеќе се истакнал во архитектонските дела. Под негово раководство са изградени многу куќи и кули за охридски бегови и македонски чорбаџии.[1]

Меѓу неговите најзначајни дела се вбројува Куќата на Робевци (браќата Анастас и Ангеле) во Охрид. Тодор Петков ги изработил резбите во Анастасовиот дел на куќата, но за деловите да е разликуваат, резбите на таваните, долапите и други места во Ангеловиот дел се дело на друг копаничар. Двајцата мајстори не биле во контакт сè со свршувањето на работата.[2]

Во 1886 – 1887 г. Тодор Петков ги изработил иконостасите, амвоните и владичките престоли на црквите „Св. Архангел Михаил“ во Лавчани, „Св. Варвара“ во Лин и црквата во Крчица,[2] веројатно Царишта (обете денес во Албанија). Во текот на следните две години ја изградил црквата „Св. Петка“ во Горна Белица. Поради болест престанал со работа и му го доверил довршувањето на иконостасот на синот Јаким Тодоров.[1]

Родословие[уреди | уреди извор]

 
 
 
Јанкул
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Огњан Јанкулов
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Петко Огњанов
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Тодор Петков
(1814 — 1899)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Јаким Тодоров
(1861 — ?)
 
 
 
Нестор Тодоров
 


Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Ристовски, Блаже, уред. (2009). „Петков, Тодор“. Македонска енциклопедија. , книга II (М-Ш). Скопје: МАНУ. стр. 1139. Text "series " ignored (help)
  2. 2,0 2,1 Василиев, Асен (1965). Български възрожденски майстори: живописци, резбари, строители. София: Наука и изкуствo. стр. 242.