Тишини (роман)

Од Википедија — слободната енциклопедија

„Тишини“ (српскохрватски: Tišine) — роман на босанскиот и југословенскиот писател Меша Селимовиќ од 1961 година.

Изданија[уреди | уреди извор]

Романот „Тишини“ има доживеано повеќе изданија:[1] [2] [3] [4]

 • првото издание било објавен во 1961 година од издавачката куќа „Свјетлост“ од Сараево, во тираж од 4 000 примероци, а во рамки на библиотеката „Современици“,
 • на 13.5.1962 година, во весникот „Побједа“ од Титоград бил објавен исечок од романот, со насловот „Одбрана“,
 • во 1965 година бил објавен и на кирилица од издавачката куќа „Просвета“ од Белград, како дел од библиотеката „Југословенска проза“,
 • исечок од романот бил објавен во скопското списание „Современост“ во бројот 5 од 1965 година
 • во 1965 година романот бил објавен на македонски јазик, како издание на „Кочо Рацин“, во 1 500 примероци; преводот го направил Васил Куновски, а нацртот на корицата е дело на Никола Мартиновски,
 • во 1967 година романот бил објавен на словенечки јазик, како издание на „Заложба Обзорја“ од Марибор.

Романот бил награден со Шестоаприлската награда на градот Сараево.[5]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Pоsebna izdanja“, во: Meša Selimović, Magla i mjesečina. Beograd: Sloboda, Rijeka: Otokar Keršovani, 1975, стр. 161.
 2. „Prilozi u periodičnoj štampi, zbornicima, almanasima i dr.“, во: Meša Selimović, Magla i mjesečina. Beograd: Sloboda, Rijeka: Otokar Keršovani, 1975, стр. 173.
 3. „Prevodi“, во: Meša Selimović, Magla i mjesečina. Beograd: Sloboda, Rijeka: Otokar Keršovani, 1975, стр. 185.
 4. „Prilozi u periodičnoj štampi, almanasima, zbornicima, itd.“, во: Meša Selimović, Magla i mjesečina. Beograd: Sloboda, Rijeka: Otokar Keršovani, 1975, стр. 189.
 5. „Pоsebna izdanja“, во: Meša Selimović, Magla i mjesečina. Beograd: Sloboda, Rijeka: Otokar Keršovani, 1975, стр. 161.