Тихањ

Од Википедија — слободната енциклопедија

Тихањ е село на северниот брег на езерото Балатон на полуостровот Тихањ (Унгарија, Веспрем). Целиот полуостров е историска област.

Центарот на областа е бенедиктинската Тиханска опатија, која е основана во 1055 година од страна на Андрас (Андреј I). Основачката повелба на оваа опатија е првиот постоен запис на унгарски јазик, зачуван во Панонхалмскиот бенедиктински архипелаг. Самата црква е обновена во барокен стил во 1754 година. Опатија е популарна туристичка атракција поради нејзиното историско и уметничко значење. Исто така, има најдобар поглед на езерото Балатон.

Опатија, исто така, се одликува во историјата на Хабсбург - последниот Австриски император од Австрија Чарлс I накратко бил затворен тука по неговиот втор обид за враќање на престолот на Унгарија.

Тихањ е познат по ехото, кое постои од 18 век. Имало песни напишани за ова ехо, како што биле Михали Цоконаи Витез и Михали Верешмарти, но најпознатиот е Јанос Гарај, легендата за тоа место. Оттогаш ехото се намалува, поради промените во пејзажот. Другиот дел од легендата се однесува на "goats nails". На брегот на езерото Балатон се наоѓа и еден камен, кој се верува дека е на извикувачката девојка, на поранешната летна резиденција на Хабсбуршката империјална фамилија која останала во приватна сопственост на семејството до крајот на Втората светска војна. Оттогаш се користела како хотел, но сега е во приватни раце и не е достапно за јавноста

Жителите на Тихањ имаат највисок приход по жители, а селото има највисоки цени за домување во цела Унгарија.

Името доаѓа од словенскиот Тичон: тивок човек (потекнува од тичо: тишина).

Галерија[уреди | уреди извор]