Тиролска капа

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сива варијанта на тиролска капа

Тиролска капа (германски: Tirolerhut; италијански: cappello alpino; исто така, баварска капа или алпска капа) — вид на капа што првично потекнува од Тирол на Алпите, во денешниот дел од Австрија, Германија, Италија и Швајцарија.

Типична тиролска шапка првично имала круна изострен на една точка и е направен од зелена чувствува со гребенот околу ширината на рака, нешто што е особено честа појава во Зилертал.[1]

Постојат различни форми на тиролска капа. Честопати, шапките се украсени со обоена лента и спреј од цвеќиња, пердуви или „четка“ на страната на круната. Традиционалната "четка" е направена од брада на коза од дивокоза. Зафаќа различни форми, и често може да се комбинира со пердуви.[2]

Тиролската капа станала уште попозната благодарение на Едвард VIII, кој по абдикацијата, честопати престојувал во Австриска Штаерска и честопати носел капа во тиролски стил, иако не потекнувал оттаму.[3]

Во 19 и 20 век, тиролските носии развиле одреден степен на униформност во нивниот изглед. Во локалните селски носии на Тирол, различните стилови на тиролска капа преживеале од 1830те/1840те, иако слични на оние на современата мода. Овие оригинални форми варираат од високите, релативно тесни капи на Северен Тирол, кои биле забиени одозгора до малите широки капи на винската земја од Јужен Тирол.

Подоцна тиролската капа станала носител на имиџот на „тиролската култура“ како туристички симбол, под влијание и на народни музички групи кои носеле локални носии. Музичарот Били Мо во 1962 година напишал песна наречена „Претпочитам да купам тиролска капа“ со што ја засили врската помеѓу шеширот и традиционалната алпска музика. Во 1965 година комедија мјузикл се појавила под истиот наслов.[4]

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. "[T]he pointed, green, felt hat with a hand-wide brim, which came from South Tyrol, especially from the Ziller valley, earned such a reputation that it was referred to as a Tyrolean hat." Heinrich Heine: Reisebilder II: 1828-1831: Kommentar, Volume 6. Akademie Verlag, 2003, p. 232 (N.B.: the Ziller valley lies in North Tyrol)
  2. Kilgour, Ruth Edwards (1958). A Pageant of Hats Ancient and Modern. R. M. McBride Company.
  3. Lexikon der Herrenmode, Musterschmidt, 1960
  4. Ich kauf mir lieber einen Tirolerhut. Moviepilot.de