Тиранотаитан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Тиранотаитан
Период: Рана креда, фосилни остатоци118
Монтиран скелет
Научна класификација
Типски вид
Предлошка:Исчезнат 'Тиранотитан чибутензис' '
Новас "и др.", 2005 година

Тиранотаитан (Tyrannotitan) - (Што значи „тиранин Титан“) е раса огромна двоножни месојади диносауруси од Carcharodontosauridae семејство од аптиј рана фаза на периодот креда откриен во Аргентина. Тој бил тесно поврзано со други џиновски грабливци како Кархародонтосаурус 'и особено' 'Гиганоотосаурус' како и Мапузаурус .[1].

Познати остатоци (во жолто)
Пршлени

Опис и име[уреди | уреди извор]

Бил опишан од Фернандо Силвинус од Вале Пат Викерс-Рич и Том Рич во 2005 година. Фосилите биле пронајдени во Фарма Хуанита, 28 км североисточно од Пасо де Индиос, провинција Чубут, Аргентина. За нив се верува дека биле од членот на Серо Кастањо, формација Серо Барселона (аптијан фаза) околу 112,2 - 121 милиони години.

Type материјалот беше назначен за MPEF PV 1156 и вклучувал заби поставени назад пршлени од 3-8 и 11-14, проксимална опашка на пршлени, ребра и шеврони, фрагментарни скапулокоракоиди, рамо, лакт, парцијални тоа, скоро комплетен буто, пафта и лево метатарзален

Дополнителен материјал (назначен MPEF PV 1157) вклучувал Југал и заби атлас пршлени, пршлени на вратот (?) 9, заден пршлен (?) 7, 10, 13, споени сакрални центри (вкупно 5), асортиман на проксимално опашка, ребра, десно бедро, фрагментарна лева метатарзална 2, педала наредби 2-1, 2 - 2 и 3-3[2]..

Наоди од фосили и детерминизација[уреди | уреди извор]

Реконструкција на „тиранотитанец“
Проценета големина во споредба со човекот.

Тиранотитан бил геолошки најстариот познат гигант Carcharodontosauridae заедно со побазалните Акрокантосаурус од Северна Америка.

Дали острата разлика меѓу таксоните се должела на еволуцијата или сексуалниот диморфизам кај слабо примерочните популации на двата вида не е утврдено (последното изгледа неверојатно). Проксимална опашка имала многу висок нервен ’рбет (околу двапати поголема од висината на нејзиниот центар, судејќи според фигурата). Основата на орбиталот прозорец е засек од скоро 90 степени во телото на Југал, што е во контраст со заоблената основа обновена за „Гиганотосаурус“ и се согласува со „Кархародонтосаурус . Дентикулите на забите се „како длето“ и се практично идентични со оние на другите Carcharodontosauridae заради збрчкана површина на емајлот, силно назабени мезијални и дистални садови и лабиолингвално компресирани (странично срамнети со земја) круни. Бедрото на примерокот од паратипови е долг 1,40 метри според новите "и други" "корито" и сор. "" закрепне "Тиранотитан длабоко вгнезден во племето Гиганоотосаурини како неговиот најбазален член. Карактери што ги обединуваат Giganotosaurini вклучуваат присуство на посторбитален процес на Југал со широка основа и изведен бут со слаб четврти трохантер и плиток широк жлеб на флексор на крајниот крај.[3].

Класификација[уреди | уреди извор]

Следниот кладограм по Нови и сор., од 2013 година, ја покажува позицијата на Тиранотитан во рамките на Carcharodontosauridae.Allosaurus


Carcharodontosauridae

NeovenatorEocarchariaConcavenator
Acrocanthosaurus
Shaochilong


Carcharodontosaurinae

Carcharodontosaurus


Giganotosaurini

Tyrannotitan
MapusaurusGiganotosaurus

Литература[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Tyrannotitan“. Архивирано од изворникот на 2020-10-21. Посетено на 2021-03-03.
  2. Tyrannotitan pictures and facts
  3. „Tyrannotitan“. Архивирано од изворникот на 2020-06-30. Посетено на 2021-03-03.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]