Типологизација на македонските носии

Од Википедија — слободната енциклопедија

Македонските народни носии можат да се типологизираат врз следниве елементи:

  • Поделба според географско - климатските одлики:

-Планинско-сточарска

-Рамничарско-земјоделска носија

  • Поделба според етничката (племенска) припадност:

-Централнобалкански регион (Вардарски комплекс) -Шопски регион