Тина Купер

Од Википедија — слободната енциклопедија

Кристин Елизабет "Тина" Купер (21 јули 1918 година – 1 септември 1986) била англиски paediatrician и експерт за злоупотреба на деца. Работела Општата Болница  во Њукасл за поголемиот дел од својата кариера и е добитник на наградата LUBIS во 1967 година, за нејзините заслуги за здравјето на децата во Сиера Леоне, кој вклучува формирање на национална вакцинирање програма.