Тигон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Тигон во зоолошката градина во Канбера, Австралија

Тигон (tigon или tiglon) е хибриден вид меѓу машки тигар (Panthera tigris) и женски лав (Panthera leo). Така, има родители со ист род, но од различни видови. Тигонот во моментот не е толку чест како спротивниот хибрид, лигарот; сепак, во 1961 година, Џералд Илс напишал дека можел да добие три тигони, но никогаш не видел лигар.[1]

Генот на тигонот вклучува генетски компоненти на двајцата родители, така што тие можат да покажат видливи одлики од двата родитела: тие можат да имаат и две точки од мајката (лавовите носат гени за младенчиња-лав младенчиња и некои возрасни задржуваат слаби обележја ) и ленти од таткото. Секоја грива која може да ја има машки тигон ќе се појави пократка и помалку забележлива од лавовска грива и е поблиску до типот на насипот на машки тигар. Тоа е честа заблуда дека тигоните се помали од лавовите или тигрите. Тие не ја надминуваат големината на нивните родителски видови, бидејќи тие ги наследуваат гените за ингибиција на растот од мајката на лавицата, но тие не покажуваат никаков вид на џуџест или минијатуризација; тие често тежат околу 180 килограми.

Плодност[уреди | уреди извор]

Гугисберг напишал дека лигeните и тигоните долго време се сметале за стерилни; Меѓутоа, во 1943 година, петнаесетгодишниот хибрид помеѓу лав и тигар "Остров" успешно се соединил со лав во зоолошката градина во Минхен, Хелабрун. Женскиот младенче, иако со деликатно здравје, се зголеми во зрелоста.[2] Во Зоолошката градина во Индија, женски тигон по име Рудхрани, роден во 1971 година, бил успешно поврзан со азиски лав по име Дебабрата. Ретката, втора генерација хибрид беше наречена парница. Рудхрани во својот живот произведува седум парници. Некои од нив достигнаа импресивни големини - парница по име Кубанакан, која изнесуваше најмалку 363 килограми, застана на 1,32 метри (4,3 стапки) на рамото и изнесуваше 3,5 метри во вкупна должина. Исто така, постојат извештаи за сличен титуни, кои произлегуваат од крстот меѓу женски тигон и машки тигар. Титигоните наликуваат на златни тигри, но со помал контраст во нивните ознаки. Женски тигон роден во 1978 година, наречен Ноеле (Noëlle), споделуваше засолниште во Шамбала со машки сибирски тигар наречен Антон, поради верувањето на чуварите дека е стерилна. Во 1983 година Noëlle произведува титул по име Натаниел. Бидејќи Натаниел имал три четвртини тигар, тој имал потемни ленти од Ноеле (Noëlle) и вокализирал повеќе како тигар, наместо со мешавина на звуци што ги користел неговата мајка. Бидејќи само околу четврт-лав, Натаниел не расте грива. Натаниел умрел од рак на возраст од 8 или 9 години. Ноел, исто така, развил рак и починал побрзо.

Соживот на родителски видови[уреди | уреди извор]

Како и кај лигарот, тигонот се наоѓа само во заробеништво, бидејќи живеалиштата на лавот и тигарот не се преклопуваат. Меѓутоа, во минатото, азискиот лав останал со бенгалскиот тигар во пустината Индија, покрај тоа што се случил во земјите каде бил каспискиот тигар, како што се Иран и Турција. Во Индија, постои план да се префрлат некои лавови од нивниот сегашен дом на Гир Форест кон Светилиштето за диви животни Куно, кое има неколку тигри, но од сега не е имплементирано.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Iles, G. (1961). At Home In The Zoo. p.82.
  2. Guggisberg, Charles Albert Walter (1975). Wild Cats of the World. New York: Taplinger Publishing. ISBN 0795001282.