Тест пример (test case)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Во софтверското инженерство, тест пример е спецификација на влезовите, условите за извршување, постапката за тестирање и очекуваните резултати што дефинираат единствен тест што треба да се изврши за да се постигне одредена цел за тестирање на софтвер.[1] Тест примерите се темели на тестирањето што е повеќе методско, отколку случајно. Може да се изгради батерија на тест примери за да се произведе посакуваната покриеност на софтверот што се тестира. Формално дефинираните тест примери овозможуваат истите тестови да се извршуваат постојано против последователни верзии на софтверот, овозможувајќи ефективно и доследно регресивно тестирање.[2]

Формални тест примери[уреди | уреди извор]

Со цел целосно да се тестира дали се исполнети сите барања на апликацијата, мора да има најмалку два тест примери за секое барање: еден позитивен тест и еден негативен тест.[3] Ако некое барање има под-побарувања, секој под-услов мора да има најмалку два случаи на испитување. Следење на врската помеѓу барањето и тестот често се прави со употреба на матрица за следливост. Напишаните тест примери треба да содржат опис на функционалноста што треба да се тестира и потребната подготовка за да се обезбеди дека тестот може да се спроведе.

Формално напишаните тест примери се карактеризираат со познат влез и со очекуван излез, кој е изработен пред да се изврши тестот.[4] Познатиот влез треба да тестира предуслов, а очекуваниот излез треба да тестира постуслов.

Неформални тест примери[уреди | уреди извор]

За апликации или системи без формални барања, тест примерите може да се напишат врз основа на прифатената нормална работа на програми од слична класа. Во некои училишта за тестирање, тест примерите воопшто не се напишани, но активностите и резултатите се пријавуваат откако ќе бидат извршени тестовите.

Во тестирањето на сценариото, хипотетичките приказни се користат за да му помогнат на тестерот да размисли за сложен проблем или систем. Овие сценарија обично не се запишуваат детално. Тие можат да бидат едноставни како дијаграм за средина за тестирање или да бидат опис напишан во проза. Идеален тест за сценарио е приказна која е мотивирачка, веродостојна, комплексна и лесна за проценка. Тие обично се разликуваат од тест примерите по тоа што случаите на тестирање се единечни чекори, додека сценаријата опфаќаат голем број чекори на клучот.[5][6]

Типичен формат за пишување тест пример[уреди | уреди извор]

Тест примерот е обично еден чекор, или повремено низа чекори, за да се тестира правилното однесување/функционалност, карактеристиките на апликацијата. Обично се дава очекуван резултат или очекуван исход.[7]

Дополнителни информации што можат да бидат вклучени:[8]

 • ID на тест пример- ова поле уникатно го идентификува тест примерот.
 • Опис/резиме на тест пример- ова поле ја опишува целта на тест примерот.
 • Чекори за тестирање- во ова поле, се споменуваат точните чекори за изведување на тест примерот.
 • Предуслови- ова поле ги специфицира условите или чекорите што мора да се следат пред извршувањето на чекорите на тестот.
 • Длабочина
 • Тест категорија
 • Автор- Име на тестерот.
 • Автоматизација - Без разлика дали овој тест пример е автоматизиран или не.
 • поминува/пропаѓа
 • Забелешки/коментари

Поголемите тест случаи може да содржат предуслви, состојби и описи.[8]

Пишувањето на тест пример исто така треба да содржи место за вистинскиот резултат.

Овие чекори можат да бидат зачувани во обработувачки текстуален документ, табеларни пресметки, база на податоци или друго заедничко складиште.

Во системот на основа на податоци, можеби ќе можете да ги видите и резултатите од минатите тестови и кој ги генерирал резултатите и системската конфигурација што се користи за генерирање на тие резултати. Овие минати резултати обично се чуваат во посебна табела.

Тест пакетите често содржат и:[9]

 • Резиме на тест
 • Конфигурација

Покрај описот на функционалноста што треба да се тестира и подготовката потребна за да се осигура дека тестот може да се спроведе, најмногу време е потребно за да се креираат тестови и да се модифицираат кога системот ќе се смени.

Под посебни околности, може да има потреба да се изврши тестот, да се дадат резултати, а потоа тим од експерти ќе проценат дали резултатите може да се сметаат како поминати/успешни. Ова се случува често при одредување на бројот на перформанси на новите производи. Првиот тест се зема како основна линија за последователните циклуси на испитување и ослободување на производот.

Тестовите за прифаќање, кои користат варијација на пишан тест случај, најчесто се изведуваат од група крајни корисници или клиенти на системот за да се осигури дека развиениот систем ги исполнува наведените барања или договорот.[10][11] Тестовите за прифаќање на корисниците се разликуваат со вклучување на случаи на среќна патека или позитивни тестови до скоро целосно исклучување на случаи со негативни тестови.[12]

Поврзано[уреди | уреди извор]

 • Classification Tree Method

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Systems and software engineering – Vocabulary. Iso/Iec/IEEE 24765:2010(E). 2010-12-01. стр. 1–418. doi:10.1109/IEEESTD.2010.5733835. ISBN 978-0-7381-6205-8.
 2. Kaner, Cem (May 2003). „What Is a Good Test Case?“ (PDF). STAR East: 2.
 3. „Writing Test Rules to Verify Stakeholder Requirements“. StickyMinds.
 4. Beizer, Boris (May 22, 1995). Black Box Testing. New York: Wiley. стр. 3. ISBN 9780471120940.
 5. „An Introduction to Scenario Testing“ (PDF). Cem Kaner. Посетено на 2009-05-07.
 6. Crispin, Lisa; Gregory, Janet (2009). Agile Testing: A Practical Guide for Testers and Agile Teams. Addison-Wesley. стр. 192–5. ISBN 978-81-317-3068-3.
 7. https://www.softwaretestingstandard.org/part3.php Archived 2020-06-22 на Wayback Machine ISO/IEC/IEEE 29119-4:2019, "Part 4: Test techniques"
 8. 8,0 8,1 Liu, Juan (2014). „Studies of the Software Test Processes Based on GUI“. 2014 International Conference on Computer, Network: 113–121. doi:10.1109/CSCI.2014.104. ISBN 9781605951676. Посетено на 2019-10-22.
 9. Kaner, Cem; Falk, Jack; Nguyen, Hung Q. (1993). Testing Computer Software (изд. 2nd.). Boston: Thomson Computer Press. стр. 123–4. ISBN 1-85032-847-1.
 10. Goethem, Brian Hambling, Pauline van (2013). User acceptance testing : a step-by-step guide. BCS Learning & Development Limited. ISBN 9781780171678.
 11. Black, Rex (August 2009). Managing the Testing Process: Practical Tools and Techniques for Managing Hardware and Software Testing. Hoboken, NJ: Wiley. ISBN 978-0-470-40415-7.
 12. Cimperman, Rob (2006). UAT Defined: A Guide to Practical User Acceptance Testing. Pearson Education. стр. Chapter 2. ISBN 9780132702621.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]