Терцијарни извори на информации

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Терцијарните извори на информации[1][2][3] некои сметаат дека претставува релативен поим и неговата содржина зависи од тоа кои публикации се сметаат за примарни, кои за секундарни.[4][5][6]

Вообичаено за терцијарни извори на информации се сметаат извори на информации во кои податоците се дадени во куса и прегледна форма. Во овој тип на извори на информации обично се пренесуваат информации од примарните и од секундарните извори на информации.

Според својата содржина во овој тип на извори на информации спаѓаат библиографиите, библиотечните каталози, речниците. Според некои извори и енциклопедиите и учебниците спаѓаат во овој тип на извори на информации, додека пак, други овие видови на публикации ги сметаат за секундарни извори на информации.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  1. Л. Шоптрајанова, М. Стефова, И. Кузмановски, Извори и користење на хемиски информации, Просветно дело, Скопје, 1999, 24.
  2. Primary, Secondary and Tertiary Sources, UM Libraries
  3. JCU - Primary, Secondary & Tertiary Sources
  4. See, e.g., University of Maryland Libraries (2001) "Primary, Secondary and Tertiary Sources"
  5. See, e.g. Glossary, Using Information Resources. ("Tertiary Source" may be defined as "reference material that synthesizes work already reported in primary or secondary sources".)
  6. "Library Guides: Primary, secondary and tertiary sources"