Прејди на содржината

Тереза Авилска

Од Википедија — слободната енциклопедија
Тереза Авилска
Тереза Авилска

Света Тереза од Авила (Авила, Шпанија, 28 март 1515 година). - Алба де Тормс, 4 октомври 1582 година), писател, светец и реформатор на кармелитската верска заедница.

Биографија[уреди | уреди извор]

Тереза е родена на 28 март 1515 година во Авила, главниот град на истоимената провинција во Старата Кастилја. Нејзини родители биле Дон Алонсо Санчес де Цепеда и Доња Беатриз де Ахумада, кои покрај неа имале уште единаесет деца. Од трите девојчиња, само Тереза се одлучила за религиозен сталеж. Самата одлука да влезе во кармелитскиот манастир за уплотувањето во Авила не била лесна за неа, ниту за нејзината околина во која била обљубена.

Првата година на монаштво толку одлучно се стремела кон совршенство што скоро нервно и физички пропаднала брзо. Таа паднала во состојба на општа анемија, а потоа четири дена била целосно вкочанета. Изгледало дека ќе умре и тие веќе подготвиле сè за погребот. Сепак, таа одеднаш се разбудила од вкочанетоста и вкочанетоста и сама го отстранила осветениот восок, кој, според обичајот на тоа време, веќе бил нанесен на нејзините очни капаци.

За да се одмори Кармела Тереза крстарела низ цела Шпанија. Немала повеќе тешкотии и пречки да ја запрат. Тогаш започнала да ги пишува своите најголеми литературни дела: „Мојот живот“, „Патот на совршенството“, „Замокот на душата“, „Основи“, како и безброј писма и сведоштва за возвишени мистични стихови.

Таа починала ноќта на 4-ти до 15- ти октомври 1582 година, токму кога стапила во сила грегоријанската реформа на календарот. [б 1] Папата Павле VI. ја прогласил за прва од жена учителка на Црквата на 27 септември 1970 година. Англискиот историчар Меколеј во еден од своите есеи наречен „Св.Тереза од Авила“ ја нарекол „ срце на католичката реформа“, а Гисберт Кранц сметал дека таа му припаѓа на човештвото, што значи дека таа е заедничка сопственост на целото човештво. Таа била одбележана на 15 октомври и е светец-заштитник, меѓу другите, и на Шпанија, на градот Пожега, на болните и на изработувачите на чипка. Нејзиното тело останало нераспаднато.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Reforma Gregorijanskog kalendara uslijedila je 4. listopada 1582., te je slijedio 15. listopad 1582. godine. Datumi između nisu postojali. 15px Podrobniji članak o temi: Gregorijanski kalendar

Извори[уреди | уреди извор]

  1. marypages.com Архивирано на 21 март 2015 г. pristupljeno 14. kolovoza 2015.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Стапалото на Св. Тереза од Авила, за време на изложувањето во Катедралата Св. Тереза од Авила во Бјеловар