Тера ди Бари

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грб

Тера ди Бари (италијански значи „земја на Бари“), во антиката Пеуцетија и во средниот век Агер Барианус (латински „поле на Бари“), бил регионот околу Бари во Апулија. Историски гледано, тоа било едно од правосудствата на Кралството Сицилија, а подоцна и Неапол. Таа станала провинција во Двете Сицилии. Денес е дел од провинцијата Бари во Италија. Од 2005 година, според општинската влада на Бари, таа се однесува на градското подрачје на градот и е означена како заштитен знак за туристички цели.

На север од Тера се наоѓа Капитанатот, а на југ Тера д'Отранто. Таа е единствената рамнина помеѓу Мургија и Јадранот и го опфаќа приморјето, средиште на Бари, помеѓу реката Офанто и градот Фасано.

Античкото име „Пеуцетија“ потекнува од нејзините древни жители, Пеучети.

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Метју, Доналд (1992). Норманското Кралство Сицилија . Кембриџ: Cambridge University Press.