Прејди на содржината

Тера Мадре

Од Википедија — слободната енциклопедија
Terra Madre 2008 година, на свеченото отворање на Pala Isozaki

Тера Мадре (од италијански: Terra Madre со значење на македонски: Мајка земја) е мрежа на заедници за храна, кои се групи на малите производители на храна посветени на производство на квалитетна храна на одговорен одржлив начин. Постојат повеќе од 2.000 Terra Madre заедници за храна ширум светот.

Цели[уреди | уреди извор]

Тера Мадре мрежата е лансиран од страна на „Слоу фуд“ организацијата, и намерата е да ги обезбеди и поддржува малите земјоделци, фармери, одгледувачи, ловци и риболовци, занаетчии чиј пристап кон производство на храната ја штити животната средина и заедници. Мрежата ги поврзува нив заедно со научниците и академиците, готвачите, потрошувачите и младински групи, така што тие може да ги здружуваат силите во насока на подобрување на системот за храна.

Terra Madre мрежата одржува голема двегодишна-биенале конференција, која се одржува во Торино, Италија наменети за да се поттикне дискусија и воведување иновативни концепти во областа на храна, гастрономија, глобализацијата, економија. Првата од овие конференции се одржа во 2004 година.

Националните и регионалните Terra Madre работат тесно со слоу фуд convivia да се зголеми капацитетот на локалните заедници со цел за да се обезбеди добра, чиста и правична храна.

На Terra Madre Фондацијата е создаден за да зачне, финансира и овозможи организирање на меѓународни собири и други развојни проекти, за да се осигура континуитетот на Мајката Земја.

Основачки членки на Тера Мадре Фондацијата вклучуваат:

  • Италијанското Министерство за Земјоделство, Храна и Шумарство Политики
  • Развојот на Соработката на италијанското Министерство за Надворешни Работи
  • Пиемонт Регионална Власт
  • Градот Торино
  • Слоу Фуд

Историја[уреди | уреди извор]

Првата Terra Madre конференција се одржа во Торино во 2004 година и беше проследенa од 5,000 делегати од над 130 земји. На програмата беа 61 Земјата Работилници. Торинската Terra Madre конференција се свикува на секои две години во есен. Во октомври 2006 (26 октомври до 30 октомври), Terra Madre привлече над 9,000 учесници. Terra Madre 2006 година се фокусираа на врските помеѓу заедниците за храна, готвачи, универзитети и научници.

Terra Madre конференции[уреди | уреди извор]

Форматот на Terra Madre е намерно меѓународен, со предавачи кои зборуваат на нивниот мајчин јазик. Учесниците носат слушалки преку кои следат симултан превод. Прием на настанот е обвинет за присутните.

Теми[уреди | уреди извор]

Terra Madre семинари се наменети да се фокусираат на теми како што се спротивни на генетски изменета храна (ГМ), развојот на органската храна, одржливост, вода права, како и влијанието на глобализацијата врз традиционалната храна култури.