Прејди на содржината

Теофан Гркот

Од Википедија — слободната енциклопедија
Теофан Гркот
Теофан Гркот
Богородица и Исус (Донскаја)
Роден(а)1340
Константинопол
(денешен Истанбул, Турција)
Починал(а)1410
Русија
ПравецВизантиска иконографија

Теофан Гркот ( руски: Феофан Грек,; c. 1340 ; 1410) бил византиски уметник и еден од најголемите иконописци на Големото Војводство Московија Русија, кој влијаел на стилот на сликање од 15 век на Новгородското училиште и последователното московско училиште.[1]

Животопис и творештво

[уреди | уреди извор]

Теофан бил од главниот град на Византиската империја, Константинопол. Откако студирал уметност и филозофија на Универзитетот во Константинопол, тој се преселил во Новгород во 1370 година, а во 1395 година воМосква[2].

Неговиот стил се смета за ненадминат во изразот постигнат со речиси еднобојно сликарство.

Некои од неговите современици забележале дека тој изгледа како да „слика со метла“, во врска со смелата, широка изведба во некои од неговите најдобри фрески (види Свети Макариј Египетски), кои се единствени во поголемата византиска традиција.

Московјаните го опишувле Теофан како „учен во филозофија“, размислување за неговото широко образование и ерудиција. Навестување за ова може да се собере од неговата табла икона на Преображение на Исус, каде што привлечната геометрија и сјајот на фигурата на Христос се избалансирани наспроти наредениот неред на земјата Апостоли, расфрлани во несоздадена светлина на Градот Тавор.

Рамнотежата на математичката хармонија во линијата и формата, поврзана со употребата на на земјени тонови и тиркиз, евоцира духовност која е неизмерно моќна и зборува за генијалноста на овој релативно непознат сликар. Според еден современ извор Теофан исто така бил познат како ракописен илуминатор.

Галерија

[уреди | уреди извор]

Забележителни дела

[уреди | уреди извор]

Теофан ги украсил ѕидовите и таваните на многу цркви, вклучувајќи:

'Преображение' (1408)

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]