Теоретска физика

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Теоретската физика е гранка на физиката која ги користи математички модели и апстракции, во обид да се објаснат природните физички појави. Самата суштина на теоретската физика е математички фундирана физика, по правило со употреба и на други концептуални и логички техники и методологии. Целта е да се рационализираат, објаснат и предвидат природните феномени и нивните карактеристични аспекти и особености.

Прогрес на физиката како наука во најголем дел е условен од односот мегу теоријата и екпериментите. Теоретската физика тежнее да даде егзакниот смисол на обсервираните појави и да воспоставува гененрализирани концепти, аналитичко - синтетички методи и пофундаментални физички видувања. Теоретската физика особено има за задача да воведе закони и принципи кои имаат поопшта физичка вредност и методолошката примена.

Истакнати теоретски физичари[уреди | уреди извор]

Познатите теоретски физичари вклучуваат: