Прејди на содржината

Темпорал

Од Википедија — слободната енциклопедија


Темпорал или темпорален (временски) падеж во морфологијата се користи за назначување на време. Во унгарскиот јазик претставен е со наставката -kor. На пример: hétkor „во седум“ или hét órakor „во седум часот“, éjfélkor „на полноќ“, karácsonykor „на Божиќ“.