Темнокафена дебелоглавка

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Pyrgus|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Темнокафена дебелоглавка
Hesperiidae - Pyrgus carthami.JPG
Горна страна
Долна страна
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Pyrgus
Вид: Темнокафена дебелоглавка
Биномен назив
Pyrgus carthami
(Hübner, 1813)
Синоними[1]

Темнокафената дебелоглавка (Pyrgus carthami) е пеперутка од семејството на пеперутки Дебелоглавки. Ппеперугата ја има и во Македонија.

Подвидови[уреди | уреди извор]

  • Pyrgus carhami carthami (Германија)
  • Pyrgus carthami nevadensis (Германија, Франција, Шпанија)[2]
  • Pyrgus carthami moeschleri (Јужна и Источна Европа)[3]

Распространетост[уреди | уреди извор]

Пеперутката вирее во јужна и Средна Европа, Мала Азија, Русија и Средна Азија.[4][5] Сака сиви и толли предели, ливади и други тревни површини. Може да живее до 1900 метри надморска висина.

Опис[уреди | уреди извор]

Распонот на крилјата е 30-34 мм, женката во просек е малку поголема од мажјакот. Овој вид е типичен за родот и е најголема европска дебелоглавка. Горната страна на крилјата е сиво кафеава. На горната страна има базална сива и бела боја. Долната страна на предниот дел има посветли бои, зеленикаво-кафеава со бели ознаки.[6] Гасеницата е главно маслинесто-кафеава до беж со црникави гради.

Биологија[уреди | уреди извор]

Една генерација се создава секоја година. Преку зима хибернира како гасеница. Ларвите се хранат со Alcea, Malva sylvestris, Potentilla pedata, Potentilla neumanniana, Potentilla argentea, Althaea officinalis, Althea hirsuta и Centaurea.[4] Куклите се кријат во свиткани листови на растение или во земја. Куклата трае 14 дена. Возрасните пеперутки летаат од јуни до септември.

Наводи[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Whalley, Paul - Mitchell Beazley Guide to Butterflies (1981, reprinted 1992) ISBN 0-85533-348-0
  • Tom Tolman et Richard Lewington, Guide des papillons d'Europe et d'Afrique du Nord, Delachaux et Niestlé, 1997 (ISBN 978-2-603-01649-7)
  • De Jong, R. 1972. Systematics and geographic history of the genus Pyrgus in the palearctic region (Lep., Hesp.). Tidjschrift voor Entomologie, 115(1): 1-120.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]