Темнозелена фритарија

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Темнозелена|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Темнозелена фритарија
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Темнозелена
Вид: Темнозелена фритарија
Биномен назив
Темнозелена фритарија
Темнозелена фритарија
Male, Val d'Aosta, Italy
Female, Elsenborn, Belgium
Научна класификација edit
Царство: Animalia
Колено: Arthropoda
Класа: Insecta
Ред: Lepidoptera
Семејство: Шаренци
Род: Speyeria
Вид:
S. aglaja
Биномен назив
Speyeria aglaja

Синоними
 • Argynnis aglaja

Темнозелената фритарија ( Speyeria aglaja ) е вид на пеперутки од семејството на шаренците (Nymphalidae). Инсектот има широк опсег во палеарктичкото царство - Европа, Мароко, Иран, Сибир, Средна Азија, Кина, Кореја и Јапонија.

Опис[уреди | уреди извор]

Големата фритиарија е огнено-црвеникаво-жолта горе. Базалната површина на мажјакот е секогаш потапа. Ознаките се константни: црна маргина, ред од длабоки црни, но тенки маргинални лаци, многу правилен, централен ред на точки, од кои само последната од предното крило е поместена подалеку. Помеѓу овој ред точки и основата има шест тенки црни попречни ленти кои се протегаат од субребрената вена во крилото. Карактеристична е долната страна на задното крило; има бројни сребрени дамки на делумно вердигрис делумно кожно-жолта почва, но никогаш ред очели во маргиналната област, како што е случајот во формите на фритиларот Ниобе (Fabriciana niobe) и висококафеавиот фритил (F. adippe).[1]

Подвидови[уреди | уреди извор]

 • S.a. aglaja - Јужна Европа, Средна Европа, Кавказ, Алтај, Сајан, Западен Сибир, Јужен Сибир
 • S.а. borealis ( Strand, 1901) Европа, Сибир, руски далечен исток, Камчатка
 • S.а. lyauteyi ( Обертур, 1920) Мароко (Среден атлас)
 • S.a excelsior ( Ротшилд, 1933) Мароко (планините Риф)
 • S.a ottomana ( Робер, 1896) Ерменија, Талис, Копет Даг
 • S.а. gigasvitatha ( Вистина, 1935) Тиан-Шан, Гисар, Дарваз, Алаи, Јужен Алтај
 • S.a vitatha ( Мур, 1874) Памир
 • S.а. clavimacula ( Матсумура, 1929) Јужен Усури
 • S.а. kenteana ( Стичел, 1901) Трансбајкалија, Северен Усури, Амур
 • S.a tonnai ( Матсумура, 1928) Сахалин
 • S.a bessa ( Фрухсторфер , 1907)

Обединето Кралство[уреди | уреди извор]

Во Обединетото Кралство, живеалиштето на овој вид пеперутки често се состои од пасишта и цветни брегови, а блиските области каде што растат омилените прехранбени растенија за ларвите, Viola canina и Viola riviniana.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Seitz. A. in Seitz, A. ed. Band 1: Abt. 1, Die Großschmetterlinge des palaearktischen Faunengebietes, Die palaearktischen Tagfalter, 1909, 379 Seiten, mit 89 kolorierten Tafeln (3470 Figuren)Оваа статија содржи текст од овој извор, кој е во јавна сопственост.
 • Емет, А.М., Ј. Хит и сор. (Уред.), 1990 г. Пеперутките на Велика Британија и Ирска. Молци и пеперутки на Велика Британија и Ирска Том. 7 Дел 1 (Hesperiidae до Шаренци). Харли Букс, Колчестер, ОК. 370 стр.
 • Томлинсон, Д. и Р. Стил, 2002 година. Британските пеперутки . WildGuides, Old Basing, ОК. 192 стр.
 • Леток Bracken for Butterflies од Заштита на пеперутки
 • Крори, Ендрју. 2016 година. Фритиларни пеперутки. Ирскиот зајак . Списание за членство во дивиот свет во Алстер. Број 113 стр. 4