Темна окатка

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Aphantopus|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Темна окатка
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Aphantopus
Вид: Темна окатка
Научен назив
Aphantopus hyperantus
(Linnaeus, 1758)
Синоними[2]
 • Papilio hyperantus Linnaeus, 1758
 • Epinephele hyperanthus (Linnaeus, 1758)
 • Lasiommata hyperanthus (Linnaeus, 1758)
 • Pararge hyperanthus (Linnaeus, 1758)
 • Satyrus hyperanthus (Linnaeus, 1758)
Ringlet
Scientific classification edit
Kingdom: Animalia
Phylum: Arthropoda
Class: Insecta
Order: Lepidoptera
Семејство: Шаренци
Genus: Aphantopus
Species:
A. hyperantus
Binomial name
Aphantopus hyperantus

Synonyms[2]
 • Papilio hyperantus Linnaeus, 1758
 • Epinephele hyperanthus (Linnaeus, 1758)
 • Lasiommata hyperanthus (Linnaeus, 1758)
 • Pararge hyperanthus (Linnaeus, 1758)
 • Satyrus hyperanthus (Linnaeus, 1758)

Имајте предвид дека информациите за овој вид се однесуваат на Западна Европа и некои детали можеби не се конзистентни со видовите во другите делови од неговиот опсег.

Прстенчето (Aphantopus hyperantus) е пеперутка од семејството на шаренците (Nymphalidae) . Тоа е само една од бројните пеперутки „ринглет“ во племето Сатирини.

Опсег[уреди | уреди извор]

Прстенот е широко распространет вид кој се наоѓа низ поголемиот дел од царството на Палеарктикот. Во Европа е честа појава во повеќето земји, но отсутен од северна Скандинавија, полуостровска Италија (се наоѓа во северна Италија), Португалија, јужна и централна Шпанија (се наоѓа во Кантабриските планини и источните Пиринеи), средоземните острови и Северна Африка. Во Грција го има во северните региони (Македонија, Тесалија). Надвор од Европа, го има низ поголемиот дел од умерената Азија, вклучувајќи ги Русија, Сибир, Монголија, Кина и Кореја.

Гасеница

Опис[уреди | уреди извор]

Aphantopus hyperantus и слични видови во Die Schmetterlinge Deutschlands на Карл Екштајн

Темна окатка е пеперутка со средна големина со распон на крилјата до 35 до 42 милиметри. Горните и долните страни на крилата се цврсто кафеави со мали дамки на очи со жолтеникава рамка. Новоизлезениот прстен има кадифеен изглед и е речиси црн со бел раб до крилјата. Бројот и големината на точките за очи се променливи, тие може да недостасуваат на горната површина на крилото. Во Средна Европа и јужна Англија се јавува ретка форма arete. Јајцата се бледо жолти при првото поставување, но стануваат бледо кафеави.

Гасениците се долги околу 25 милиметри. Тие се сиви или светло црвеникаво кафеави и имаат темни, црвеникаво кафеави и многу фини точки. Дорзално има темна надолжна линија, која е проширена на границите на сегментот. Кон задниот дел, оваа линија е поинтензивно обоена. Главата е потемна и има неколку слаби надолжни ленти.

Варијација на боја и дамки на крилата[уреди | уреди извор]

Подвидови[уреди | уреди извор]

 • ssp. abaensis Yoshino, 2003 - северозападен Сечуан
 • ssp. alpheois Fruhstorfer, 1908 - Урал, западен Сибир
 • ssp. Арктика (Seitz, 1909) - северна Европа
 • ssp. биети (Обертур, 1884) - Сечуан и северен Јунан
 • ssp. hyperantus Linnaeus, 1758 - западна Европа, типот локалитет е Шведска
 • ssp. лути Еванс, 1915 година - југоисточен Тибет
 • ssp. ocellata (Батлер, 1882) (= amurensis Staudinger, 1892 ; = insularis Kurentzov, 1966 ) - Амур и Усури
 • ssp. sajana (О. Банг-Хаас, 1906) - Сајан Планини
 • ssp. sibiricus Obraztsov, 1936 - Алтај, јужен Сибир и Трансбајкалија

Тие живеат во тревни, влажни или суви шумски чистини со грмушки, но не и на отворени места. Постои силен степен на приврзаност кон шумските рабови и грмушките од капини . Инсектот може да биде многу чест и таму каде што има лазачки трн ( Cirsium arvense ) или мочуришни трн ( Cirsium palustre ), оригано ( Origanum vulgare ), шумски шуга ( Knautia sylvatica ) или трева ( Heracleum sphondylium ) кои се омилена храна. имагоси. Мажјаците летаат во потрага по новоизведени женки во бавен, непрекинат лет и треперат наоколу, околу и помеѓу стеблата на тревата.

Период на летот[уреди | уреди извор]

Единечна пеперутка, замислите летаат од средината на јуни до крајот на август.

Храна на ларвата[уреди | уреди извор]

Гасениците се хранат со многу треви. Меѓу прехранбените растенија се:

Развој и биологија[уреди | уреди извор]

Женката расфрла нелепливи јајца со бавен низок лет над пасиштата. Ларвата е ноќна. Постојат четири прелистувања. Ларвата хибернира додека е во третата старост, кршејќи ја дијапаузата за да се храни во топлите зимски вечери. Хранењето продолжува на пролет. Куклата генерално стои исправена во слаба свилена кожурец, во основата на тревната чашка. Оваа фаза трае две недели. A. hyperantus генерално се смета дека има затворена популациона структура бидејќи се јавува кај мали, добро дефинирани популации.

Етимологија[уреди | уреди извор]

Хиперант, од грчката митологија, бил еден од 50-те синови на Египт, убиен од една од 50-те ќерки на Данај, наречени Данаиди.[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 van Swaay, C.; Wynhoff, I.; Verovnik, R.; и др. (2010). Aphantopus hyperantus. Црвен список на загрозени видови. 2010: e.T174327A7051011. Посетено на 1 July 2019. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „iucn“ е зададен повеќепати со различна содржина.
 2. 2,0 2,1 Aphantopus hyperantus (Linnaeus, 1758)“. Inventaire National du Patrimoine Naturel. Muséum national d’Histoire naturelle. Посетено на 1 July 2019. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „INPN“ е зададен повеќепати со различна содржина.
 3. Matthew Oates (2015). In Pursuit of Butterflies: A Fifty-year Affair. Bloomsbury Publishing. стр. 43. ISBN 978-1-4729-2451-3.