Темистокле

Од Википедија — слободната енциклопедија

Темистокле (525 п.н.е. – 460 п.н.е.) – старогрчки државник и војсководец од Атина. Тој бил познат по големата мудрост. Во една прилика, кога главниот заповедник, инаку негов противник во собранието, му се заканил со заповедничката палка, Темистокле му одговорил смирено: „Удри, но слушај.“ По Маратонската битка, кога го прашале, зошто е замислен и тажен, тој одговорил: „Зашто Милтијадовиот ловоров венец не ми дава да спијам.“[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Beleške“, во: Erazmo Roterdamski, Pohvala ludosti. Beograd: Rad, 2016, стр. 120.