Телекомуникации во Србија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Телекомуникациите на Србија значително се развиле и ја усовршиле телекомуникациската мрежа, а има и голем број на радио и телевизиски радиодифузни станици. Државниот код за Србија е "SRB", a највисокиот државен домен е ".rs".

Преглед[1][уреди | уреди извор]

Телефони - главни линии во употреба: 2.990.100 (2012) 41% сообраќај на главните линии

Телефони - мобилни: 9.137.900 (2012) 125% мобилен сообраќај

Телефонски систем:

 • генерална оцена: Развиена телекомуникациска инфраструктура, но сѐ уште има некои проблеми: приближно 100.000 сѐ уште се на аналогна телефонска размена и
  127.000 нерешени барања за нова телефонска линија.
 • домашни: Приближно на 100 лица има 41 фиксна линија
 • меѓународни: државен код: 381
 • меѓународни: сателитска земска станица - 1 Intelsat (Атлански Океан)

Радио-емитувачки станици: AM 113, FM 194, краткобранови 2 (1998)

ТВ емитувачки станици: повеќе од 771 (меѓу кои 86 силни станици и 685 ниско-енергетски станици, плус 20 репетитори на главните мрежи;
исто така бројни локални или приватни станици (1997)

Интернет домаќини: 22,046 (2005)

Интернет корисници: 3.8 милиони (2011)

Семрежни услужници: 222 (2012)

Интернет TLD: .rs, .срб (кирилица)

Интернет пристап на кабловска мрежа[уреди | уреди извор]

Телеком овозможува придтап до интернетот преку Dial-Up, ISDN и xDSL врски

VDSL располаѓање (2013):[2]

 • 5/1 Mbit/s
 • 10/1 Mbit/s
 • 20/1 Mbit/s
 • 30/2 Mbit/s
 • 50/2 Mbit/s
 • 100/2 Mbit/s

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]